2009. április 26., vasárnap

DIY: Feszültség erősítő (kb. előfok)

Igazából erről a készülékről talán kicsivel a Quadral előtt is írhatnék az időrendet betartandó, mivel hamarabb készen volt, mint hogy megvettem volna a Quadral-okat, de használatba igazán a Quadral-okkal került.

Pedigrés szellemi háttere van a készüléknek, mivel a tervezése és megépítése a diplomamunkám volt. A koncepció két készüléket foglalt magában.

- Egy feszültségerősítő, amely elvégzi a hangerőszabályzást, bemenetválasztást, és a teljes feszültségerősítést, amely a végfok kimeneti jelszintjének eléréséhez szükséges.
- Egy áramerősítő, amely tulajdonképpen egy puffer fokozat, feszültségerősítése egységnyi.

Tehát nem a szokványos előfok, végfok felépítés volt a cél, hanem a feszültségerősítés és az áramerősítés szétválasztása.

A rendszer alapvetően meghatározó tulajdonságai:
- 15W körüli teljesítmény 8 Ohm-ra
- Single End-ed, tranzisztoros kapcsolás
- Csak lokális visszacsatolások
- Földelt emitteres fokozatok helyett gyorsabb, földet bázisú alapkapcsolások alkalmazása feszültségerősítésre
- És persze jelútban nem lehet kondenzátor
- Meg hát a teljes duál monó felépítés alap

Jobban talán nem is mennék bele a technikai részletekbe, ebből a párosból a feszültségerősítő készült el végül, amiben négy erősítő modul volt, kettő a végfok felé, kettő pedig fejhallgató erősítőként funkcionált.

Még a Sanyo Music Center hangját is messze feljavította. Dinamika, felbontás, mind jobb lett. A diplomamunka végén még vakteszt jegyzőkönyv is volt, ahol az ítészek barátaim voltak :)

Leginkább azonban az AKG fülesemmel tudtam megítélni a kapcsolás képességeit. Nyílván lehet elfogult az ember, de minden kritikai énemet előszedve is csak jóra emlékszem. Nagyon stabil, ritmikus, dinamikus megszólalás, mindenféle kellemetlen élesség nélkül.

Sajnos a végfok sosem készült el, de talán nem is baj, mivel semmiféle DC szervót nem terveztem a rendszerbe, mert akkor még nem tudtam olyat kitalálni, ami nem rontott volna a hangon. Így viszont könnyen vándorolhatott volna a kimeneten némi egyenfeszültség, ami sose jó.

Érdekes tanulsága volt a dolognak, hogy a láncba iktatott plussz elem javított a hangon (CD direkt a Sanyo centerbe, avagy plusszba közé az előfok), ami valamilyen szinten ellenébe megy a minimálkoncepciónak., aminek jómagam a híve vagyok. De senki se mondta, hogy a hi-fi egyszerű :)

Digitális kép sajnos nem maradt fent, ha esetleg kezembe kerülne analóg kép, akkor majd beszkennelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése