2009. április 28., kedd

Heed Audio PAS 80

Eztán jött a költözés vidékre, aminek fő oka az volt, hogy kisfiam születését vártuk, akit nem szerettünk volna Pesten felnevelni. Bátor döntés volt ez, de nem igazán erre a blogra tartozik. A költözésnek azonban több kihatása volt a hifi-re, ebből rögtön az első, hogy a költözés után lehetőségem nyílt kicsit nagyobb szobában akár jóval nagyobb hangerővel zenét hallgatni.

Ez a hangerő amúgy érdekes kérdés, érdemes zenész barátom mindent hangosan hallgatott, nekem már túlságosan is. Szerintem mert ő a hangszerek valós dinamikájához, hangerejéhez volt szokva. A hifi pedig limitál. Agyban mégpedig, mert hangosan csak a tényleg jó rendszerek képesek zenélni. A nem elég jó kvalítású rendszerek egyszerűen "összeomlanak", zavarosak lesznek, kiabálnak, akaratlanul is letekerjük a hangerőt, nem kellemes hallgatni.

Nem így ez a Dynaudio hangfal. Kétszeresen nem. Egyrészt bírja a hangfal, nem zavarodik bele, másrészt nem hogy bírja, de kívánja a hangerőt. Vidéken nyílt alkalmam rendesen először meghajtani és rá kellett jönnöm, ez a hangfal közepestől nagyobb hangerőn kezd el ritmikailag egyben lenne. Kis hangerőn unalmas. Kell a svung, hogy életre keljen. Melegedtek is rendesen a kis monoblokkok, szinte sajnáltam őket és azon tűnődtem mi tartalék bújhat még meg a hangfalamban, amit ezek a pici téglák nem tudnak kihozni belőlük.

Végül a Heed Audio rugalmasságának köszönhetően került hozzám egy régebbi készítésű PAS 80 kódjelű sztereó végfok, ami mint neve is sugallja csatornánként 80 Watt leadására volt képes. De arra tényleg. Volt benne anyag, lásd kép:


A Dynaudio valóban kinyílt, bár első hallgatásra a Canopus hangját jobban szerettem, a felső tartománya a PAS-nak valahogy hifisebbnek, visítósabbnak tűnt. Újabb tapasztalattal kellett azonban gyarapodjak, ennek az erősítőnek nem hogy jót tett az állandóan bekapcsolt állapott, de recepetre írnám hozzá. Két nap kellett neki, hogy megszelidűljön a hangja. Ekkortól a visításból, rakoncatlankodásból épp csak egy csipetnyi él maradt, ami inkább egyfajta karaktert adott a hangnak, de nem zavarta és ráadásul jól illeszkedett az én "legyen jelen a zene" elvárásomba, unalmas sosem volt az előadás.

Zárásként pedig egy kép erről a rendszerről. Felül a Denon CD játszó, aztán a Heed passzív előfok, amely még a monoblokkok mellől maradt meg és végül a PAS 80 erősítő, kétoldalról természetesen a Dynaudio hangfallal megtámogatva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése