2013. január 27., vasárnap

Ez már az?

A 15º-os kísérlet kapcsán már eldöntöttem, hogy szisztematikusan utánajárok mi is a helyzet a szobaakusztikával/rendszeremmel kapcsolatban. Nem feltétlen azért, mert annyira nagy a baj, hogy ne tudnék zenét hallgatni. (Bár néha egy-egy hangot behibádzik a rendszer, ami kiránt a zenehallgatásból, na ekkor jön a pakolgatás.) Sokkal inkább azért, mert szeretném kihozni a maximumot abból ami már van. Talán nem mindig az adás-vétel, a készülékek cseréje a megoldás.


Példának okért az elmúlt hetek alatt többféle, jellemzően erősen eltérő hangzást is tudtam összeállítani ugyanazzal a rendszerrel csak pakolgatással.

Hangfalak nagyon messze (kb. 3,5 méter a belső élek között), falhoz közel, erősen beforgatva = órási tér, nagyon nyugodt hang, kíváló felbontás kis hangerőn, de magasabb hangerőn szétesik.

Közelebb rakva (kb. 2.2 méter a két hangfal között), szobába kihúzva, teljesen hallgató pozícióval szembefordítva = tiszta, gyors, torzítatlan hang, ellenben nincs igazi energiája.

Előzőhoz hasonló felállás, de szobában hátrébb és terelőkkel, hangfalak picit beforgatva = előbbinél erősebb prezensz, több dinamika, energia, ellenben van 1-2 frekvencia, amit elveszt a rendszer és nem is annyira "átlátható" a hangkép.

Ha szigorúan "hifista" szemmel nézem egyik sem elégséges, mivel minden esetben van valami probléma, ami túllépi az apróság, finomítás, izlés kérdése kategóriát. Ha zenehallgatásról van szó, az már kicsit más. Mert a hallható hibák ellenére zenél a rendszer, amit viszont meg sok "szép" hangú összeállítás nem hajlandó megtenni. Ezért is töltöm majd minden estém az emeleten.

Ugyanakkor meg, ha már egyszer itthon állnak ezek a berendezések és mivel azért a zene mellett a hifi is a hobbim csak érdekel merre van az arra. Kihozni a maximumot abból, ami van. De hogy tegyem ezt? Honnan tudjam, hogy ez már az, vagy hogy éppen még csak izelítőt kaptam abból, amire képes a rendszer (csak éppen azt gondolom ez már az). Vagy éppen teljesen máshova hangolom a rendszert, mint amiről maga a termék irányzata szól? Esetleg a szoba eleve lehetetlenné teszi a sikeres felállást (akusztikai kezelés nélkül)?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak most engem és ezek mentém próbálom megfejteni, hogy vajon ez már az?
Ő is azt nézi ez már az-e...

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Tetszik a blog, jól írsz és fényképezel!

    A közszájon forgó bölcsesség szerint ez a fontossági sorrend a hangzást befolyásoló tényezők között:
    Szoba, hangsugárzó (ezek esetleg felcserélve, vagy azonos fontossággal), nagy szünet, majd a többi:erősítő, forrás, még nagyobb szünet, kábelek, egyéb sallangok.
    De te magad is gondosan lefordítottad E. Winer anyagait. Gondolom most jött el az alkalmazás ideje. Sok sikert, és várom a bejegyzéseket, biztosan érdekes lesz és sokat tanulunk majd belőle.

    További jó zenehallgatást!

    (Amúgy nemrég jelent meg OS X-re is a legutóbbi REW változat, az 5.01 beta 13. Jó segítség lehet a szoba tulajdonságainak kiderítésében.)

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    így van, szoba, hangsugárzó, illetve talán ezeknek együttese. Megvallom én az AZ-3-ig úgy gondoltam a szoba rendben van, ha más nem azért, mert oda teszem a hangfalat, ahogy akarom. Ez a mostani hangfal "kényszeríti" ki, hogy szisztematikusan nekiálljak a kérdéskörnek.

    Úgyhogy az akusztika valóban többször elő fog még jönni a bejegyzésekben.

    Köszi az infót a REW-ról is!

    Üdv:

    bt

    VálaszTörlés
  3. szerintem túl nagy feneket kerítetek ennek a szoba dolognak. műcsarnokban, pucér falak között is tudtunk jól installálni, minden gond nélkül. nagyon-nagy teremben és kisebben is. paravánokkal leválasztottban is. haveromnál pucér falak és lekövezett szobában is megszólalt a zene. ha a motyó egyben van, szólni fog, csak kicsit el kell vele játszani

    VálaszTörlés
  4. Haliho,

    nagyon erzekeny temat erintesz ezzel a szobaakusztika kerdessel, hozzateszem nagyon helyesen teszed... sok turelmet es kitartast kivanok neked, szivesen olvasgatom, hogyan alakul a rendszered. En is sokat jatszottam annak idejen, amikor meg ugy gondoltam, hogy mindig vmi uj cuccot kell venni a szetthez, hatha majd attol... aztan az ember lassan rajon, hogy elfogynak a szoba sarkai :) En azzal nyugtattam magam, hogy tenyleg minden kiprobaltam es sokfelet hallgattam, talan az utolso beallitas a legjobb, hamar ennyit optimalizalgattam. Aztan most meg felek hozzanyulni, mert vmi mast fogok hallani, aztan kezdodnek az almatlan ejszakak megint...
    Hozzateszem, kulonbozo zenek maskepp szolnak, eltero beallitasokkal, van hogy tokre elvezek egy akusztikus elo felvetelt, aztan meg a Pink Floyd nem ugy szol ahogy szeretnem. Most akkor melyik kedvenc zenemhez lojjem be a cuccot? Az a baj tul sok van belole... szoval vhol az ember mindig kompromisszumot kot.
    Persze ez Teged ne tantoritson el a hangfal tologatastol...

    udv.
    Gege

    VálaszTörlés
  5. Szia,

    hát valami hasonló van most nálam is, ezért is írtam egy korábbi bejegyzésben, hogy leszól 5-6 lemez és lehet csak akkor ugrik ki valami bibi.

    Ugyanakkor igazat adnék az előtted olvasható névtelen hozzászólónak is abban, hogy könnyen lehet ennek a háttere valamiféle rendszerösszeállítási probléma és végső soron nem - vagy nem csak - akusztikai a probléma. Gondolom ezt azért is, mert a teljes Quad rendszerrel ilyen probléma egyáltalán nem volt, ugyanebben a szobában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a néveteln én voltam, csak elfelejt aláírni :)
      viszont Gege esetén még kellene kicsit játszani, mert elvileg ha egyben a rendszer, nem válogat a stílusok között. vagyis de, lesz jó zene és nem túl érdekes :)

      de ha leírja mit és hogyan(install) hallgat, lehet tudunk rá valamit bólintani.

      revox

      Törlés