2019. szeptember 22., vasárnap

Vásárlási alapelvek - 7 év tapasztalata

Hosszú évek után felülírtam a saját magamnak alkotott hi-fi vásárlási alapelveim.

(Ennek a posztnak az elején foglaltam össze még 2012-ben)

Zanzásítva:
- Csak használtat
- Csak eladhatót
- Félmegoldást ne
- Amíg a takaró ér

Az utóbbi 7 év tapasztalatai alapján viszont....

A "csak használtat" nem kevés veszélyt rejt magában. Vegyük sorba...Az Alto erősítőmben alkatrészek voltak cserélve, fogalmam se volt róla. A Quad 21L hangfalamba varázslatos módon DNM hangfalkábel volt (fogalmam se volt róla). Az Avantgarde Model 5 egy prototípus volt (bár gyári, de nem tudtam róla). Mondhatnánk, hogy csak olcsóbb kategória ugye, de...az Audiopax erősítőm bár működött, de zajos volt a trafója (hibátlannak hírdették) ment rá egy talicska pénz, hogy újraszülessen. Az Avantgarde hangfalmba két eltérő EQ kártya volt, ide fél talicska pénzem ment, hogy legyen benne két egyforma. Nyílván az eladó annó elfelejtette megemlíteni, hogy szervizelve volt a hangfal. Az Aqua DAC-om teljesen gyári állapotban érkezett, csak típushelytelen csövekkel...Szóval ez nem kevés bibi. Nem azt mondom, volt hibátlan is (Quad végfok például patika volt), de drágább cuccoknál ez a kockázat fokozottan aggasztó. És sajnos a svindli nemzetközi szinten ugyanúgy megy.

"Csak eladhatót". Ez is nehéz dolog. Alapvetően értékesebb dolgokat nagyon nehéz eladni, mert idehaza nagyon kicsi a piac. Külföldön meg nem bíznak a magyar eladóban. Hiába van visszajelzés az audio-markt-on, hiába csinálunk Skype "bemutatót". Ráadásul a márkanév se garancia semmire...mióta is hírdetem az eredeti Kondo réz összekötőm? 1 éve kb...összességében nem is tudom érdemes-e ilyesmi faktorra figyelni vásárláskor, mert teljesen kiszámíthatatlan hogy mi lesz eladható és mi nem.

"Félmegoldást ne". Ez meg szimplán naív volt. Egyszerűen azért, mert változik az izlés idővel. Szóval mihez képest ne legyen félmegoldást. Mikor megvettem az Avantgarde hangfalaimat szentűl hittem, hogy megérkeztem (esetleg egy nagyobb tölcsér sokkal később). Szóval minőség fontos, az marad, de végső megoldás...az nem tudom van-e.

"Amíg a takaró ér". Ez marad. Nem csak hi-fi van a világon, ez egy hobbi. Helye kell legyen a többi dolgok közt.

Szóval az van, hogy mindezt végiggondolva úgy döntöttem kicsit drágábban ugyan, de új dolgokat veszek, közvetlen gyártótól, kereskedőtől. Van garancia, biztos azt kapom amit meg is vettem. Ráadásul nem abból válogatok, ami van éppen a piacon, hanem amit úgy gondolom, hogy kell. Ez utóbbit pedig - mégpedig hogy kell-e valami - csak otthoni, több napos próbával lehet eldönteni. Ez használt árú vásárlása esetén ritkán lehetséges. A kereskedő/gyártó az, aki tud ebben segíteni.

Azt az utat hagynám, hogy elhozom kipróbálni a kereskedőtől/gyártótól, aztán ha tetszik elkezdek használtan vadászni rá. Az nagyon nem etikus.

A Rethm hangfalam már ennek szellemében került hozzám és azóta is ezt az elvet követem.

Kétségtelen több pénzbe kerül így a vásárlás, de csak azt veszem, ami bevállik.

3 megjegyzés:

  1. Ebbe a használt buherált mizériába már én is belefutottam: A tuningmentesként hirdetett Pioneer A400 erősítőmben,a tápegységnél felfedeztem árulkodó nyomokat,amiből látszik hogy régebben tuningolva volt,majd visszaalakították. (végülis tényleg tuningmentesen vettem,ha úgy értelmezzük)
    A Chario hangfalamban az egyik hangváltó egy próba NYÁK-ra volt megépítve,gagyi forrasztásokkal,és teljesen más alkatrészekkel,mint a gyári párja. Az egyik kondenzátor 47 mikrós helyett 4,7 mikrós volt benne... Elszomorító.
    /V.Laci/

    VálaszTörlés
  2. Én egyszerűbben megoldottam, megépítettem saját magamnak :-) így magamhoz tudtam hangolni a rendszert.Sajnos ezeket a futamokat én is megtettem, de mindig az jött ki, hogy a gyári készülékek valahogy nem voltak képesek szinergiában együtt működni, illetve amelyek megfelelőek lettek volna irgalmatlanul drágák.Ráadásul ez egy legalább olyan izgalmas kaland, mint a készülékek vétele ,próbája cseréje..... gratulálok a rendszerhez.

    VálaszTörlés