2012. május 20., vasárnap

Quad Damage*

A hosszú csend után ezzel a bejegyzéssel kezdenék neki az év eleje óta folyamatban lévő rendszerátalakításom dokumentálásának. Elemeit ugyan egyesével szereztem be, de zenehallgató szobám sajátossága miatt - télen fűtés hiányában nem használható egyelőre - április végén tudtam először használatba venni az új szerzeményeket. Addig csak gyűltek az új jövevények, de használatba (nálam) nem kerültek.

Mielőtt belecsapnék az egyes elemek taglalásának, előbb néhány egyszerű szabály, amelyek alapján nekiláttam a rendszerfrissítésnek.

- Csak használtat. Szilárd meggyőződésem, hogy egy szint felett nem házibuliba veszik a cuccokat, főleg ha a kevésbé ismert márkákat nézzük. Sokkal inkább hasonszűrő audiofilek mint én, akik vigyáznak a dolgaikra. (Tényleg csak zárójelben meggyejzem, hogy azért tőlünk nyugatabbra a tuningolás kevésbé nemzeti sport, érdemes nem csak idehaza nézelődni. A választék is nagyobb).


- Csak eladhatót. Tehát semmi egyszeri prototípus, garázs és konyhaasztal "termék". Legyen nemzetközi piacon is ismert, mert a hazai piac időnként - mint most is - egyszerűen kómába esik. Ez talán fura kritérium lehet, az ember nem eladni vesz valamit. Sok oka lehet azonban, hogy később mégis erre kényszerül (például változik az ízlése).


- Félmegoldást ne! Olyan elemeket kívántam beszerezni, amelyek köré egy teljes rendszert ki lehet építeni és amelyek a növekvő, fejlődő rendszer stabil építőelemei. Tehát ha CD játszót veszek, akkor az a CD játszóm, ne kelljen megint fél év múlva venni. Egy teljes rendszer sok elemből áll, hadd fejlődjön a többi.


- Csak olyat, ameddig a takaró ér. Mert abból se sül ki semmi jó - leginkább csak frusztráció - ha egy elemünk 5x annyiba kerül, mint a többi, de a rendszer többi része nem tud hozzá felnőni. A rendszer egészére vonatkoztatva kell nézni az anyagi lehetőségeinket.


Az utolsó két pont aztán szépen behatárolja - ha végiggondjuk milyen rendszert szeretnénk - hogy komponensenként mennyit is költhetünk. Ami nekem mindebből kikerekedett, hogy középtávon lehetőségem van egy (talán) középkategóriás hi-fi rendszer kiépítésére, de ettől nagyobb álmokat - jelenlegi anyagi kereteim között - nem érdemes dédelgetni. Ezek szerint álltam neki a komponensek kiválasztásának.

* a poszt címe kicsit más szubkultúrából merít, mint ami jelen blog tárgya, ugyanakkor nem szabadult a fejemből a szójáték, bármilyen erőltett is. A bejegyzés címe egyaránt utal arra a gyártóra, akiről a következő posztokban több szó is fog esni, valamint előrevetíti, hogy alapvető változások következnek. A kifejezés amúgy a már kultikus Quake nevű lövöldözős játékból érkezik. A játékos a pálya bizonyos pontjain hozzájuthatott egy különleges segítséghez, melynek pontosan "Quad damage" volt a neve. Hatása rendkívül egyszerű: aki megkaparintja, az bizonyos ideig 4x-es sebzést okoz, ezzel újraírva az esélyeket a nyereségére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése