2018. október 23., kedd

Townshend Seismic rugós rezgéscsilapítás - másodszor

Időrendben össze fognak kavarodni a dolgok, mert csomó minden párhuzamosan történt...úgy általában sok mindent mozgat most a már említett Get Better Sound könyv, mondhatni átívelő történet, ami még mindig nem ért véget. Lesz majd róla bejegyzés, most ide csak annyi, hogy méregetni is elkezdtem REW-el és egy UMIK-1-es mikrofonnal. 

Ennek kapcsán futottam bele különféle tesztelő hangokba, mint akár egy "sweep", azaz 20Hz-től 20Khz-es szinusz hang. Sok mindenre ez nem jó, de ha elég nagy hangerőn csináltam azt vettem észre az egyik hangfal felől mechanikai rezgés hallottam egy bizonyos frekvencián. Hamar megtaláltam, hogy a probléma a Townshend rugók és a hangfallábak kapcsolatában van. Itt írtam a rugókról, és ebben a bejegyzésben látszik a képeken, hogyan oldottam meg az elhelyezésüket. Lényegileg ráraktam a hangfalat kisebb trükkökkel.

Rá kellett azonban jöjjek, hogy ez így kevés, illetve nem jó. Van az a frekvencia, amelyen egyszerűen el tud "pattogni" a hangfal a kis rugóktól. Túl "laza" a kapcsolat.

Ezzel párhuzamosan előkerült - megint csak más okok miatt - a hangfal kézikönyve, amit újfent figyelmesen átolvastam. Eddig nem szúrt szemet, de a gyári manuál külön kihangsúlyozza a mélynyomó aljában előkészített tüskék beszerelését. Ez azt jelenti, hogy a hangfal a gyár ajánlása szerint csak addig áll a három tartólábán, amíg keressük a helyét. Ezt követően a szub szekcióba csavarozott 4db M8-as menetű tüskére kell helyezni a hangfalat. Ez már csak azért is figyelmet érdemel, mert amikor a lábain áll a hangfal, addig a  három láb viszi a súlyt és hozzájuk csatlakozik a legnagyobb súlyt jelentő szub. Tüskék használata esetén a szub közvetlen a földön áll. Teljesen másképp működik tehát a rezgéselvezetés a két esetben.

Ebből a két infomációból született meg az elgondolás, amely során pici állványka kerülne a hangfal alá. Ez az állvány fogadja a szub felől érkező tüskéket és ugyanúgy tüskékkel csatlakozik a Townsend rugók fele. Képekkel egyszerűbb lesz...

Méretek
Kellett tehát egy állvány, ami egyrészt fogadja a hangfal szubjába csavarható tüskéket, másrészt "kitolja" a hangfal széleit úgy, hogy a rugók kényelmesen elhelyezhetők legyenek és megfelelő legyen a stabilítás is. A rajzon pirossal jelölt pontok a szub tüskéinek csatlakozásai a fehérek pedig a rugók csatlakozási pontjai. Fontos volt az utóbbiakat jól kitolni, mert a hangfal lábai könnyen útban lehettek volna ellenkező esetben.

Az állvány megépítésével a Söund Arts-ot bíztam meg. A készülék állványaim is tőlük vannak, szépen és egyáltalán nem drágán dolgoznak.
Állvány tüskékkel a rugók felé
A fenti képen a kis állványka látható. Feje tetején, hiszen a tüskék a föld fele fognak nézni a rugók felé. A tüskéket amúgy fórumon találtam, kellett 16db M8-as.
Tüskék
Rézből készült krómozott darabok. Az alátétek nem kellettek ugyan, de szetett vettem, szóval jöttek azok is. A 16 db tüske kicsit többe került, mint a 2 állvány...
Állvány rugókkal
A fenti képen már bevetésre készen az állvány. Láthatók a pici lyukak is, amibe a hangfal tüskéi csatlakozni fognak. 

A használatba vétel azonban nem a világ legegyszerűbb dolga. Először is el kellett dönteni a hangfalakat és becsavarni a tüskéket. Ezt követően rá kell emelni a hangfalat az állványra úgy, hogy a tüskék pozícióba kerüljenek. Ez attól nehéz művelet, hogy 60kg a hangfalak darabja. Három emberes műsor lett, meg kellett kérnem a szembeszomszédot segítsen egy 10 percre. Ketten férfiak tartottuk a hangfalat, párom meg izgagatta a pozíciót. Méghogy a hifi nem hozza össze az embereket!
Ez volt a cél
Itt talán látszik az elgondolás. Hangfalak tüskékkel ülnek az álványon, amely tüskékkel csatlakozik a rugókhoz. A gyári Townshend tüskeelőkészítés lyuka jó nagy, szóval minimum M8-as tüske kell.
Kicsit távolabbról
Ettől a megoldástól magasabb lett a hangfal, de az Uno Nano esetében ez pont jól is jön. Gyári állapotában ugyanis hátra is kellett kicsit dönteni. Épp annyira, hogy a hallgató pozícióból ne látszódjon a szub felső lapja. Hát ezt se könnyű elmagyarázni, de így ni:
Kép a manuálból
Na most semmit nem kell semerre döntögetni, pont jó a magasság. A dőlést, vízszintezést kis mértékben a rugókba épített lehetőséggel oldottam meg, de leginkább a rugók felé csatlakozó tüskék csavargatásával. Szép pontosan be lehetett állítani mindent.

Egy másik hátránya a régi megoldásnak (azaz mikor csak rátettem a hangfalat a rugókra tüskék és állvány nélkül) az volt, hogy nem lehetett mozgatni a hangfalat könnyen. Mivel semmi nem tartotta fixen a rugókat a hangfalhoz, könnyen lecsúszhatott a hangfal róluk forgatás, mozgatás esetén. 

Éppen ezért mikor nekivesekedtem egy alapos installnak ki kellett vennem a rugókat a rendszerből, hogy könnyebben tudjam pakolgatni/húzogatni a hangfalat. Ezzel meg a kontra teszt is megvolt, nekem igen hiányzott a rendszer hangjából az, amit a rugók csinálnak. Dobozosabb, leültebb, kevésbé szárnyaló hangzás, sarkosabb magasakkal. Hiányzott egy csomó könnyedség. Az állványal kiegészített rugók esetében visszajöttek ezek a tulajdonságok, de még egy fokkal légiesebb, emelkedett lett a hang. Mondhatnám precízebb, de ez a fogalom meg manapság sok negatív jelentéssel bír. Közben valahogy mégis erről van szó, csak nem az ártalmas módon. Nekem továbbra is kell az, amit a Townshend rugók adnak.

Bónuszként ezzel az új megoldással minden probléma nélkül lehet csúsztatni a hangfalakat rugóstúl.

Meg szerintem csinos is a megoldás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése