2018. november 24., szombat

106-ról 107-re

Még viszonylag sok bejegyzés van vissza addig. míg eljutok a "Get Better Sound"-al kapcsolatos összefoglalóig. A legtöbb bejegyzésnek azonban mégiscsak valamilyen módon köze van hozzá. Valószínűleg csak azért, mert az installációs tippeket tartalmazó könyv kapcsán sokkal többet hifiztem, mint általában.

Csináltam például ilyet...

Az ott vajon mi a padlón balra?
Azaz visszatettem a rendszert a rövid falra kíváncsiságból. Évek óta a hosszún hallgatom. Nem véltetlen. Ez így tölcsér a tölcsérben. Akárhova mentem a szobában mindenhol csak rikácsolt.

De! A nagy pakolgatásban és állítgatásban egész más közelségből is hallgattam a hangfalakat, mint szoktam (azaz a zenehallgató székből). Feltűnt, hogy az egyik (a fenti képen egyébként a jobb oldali) másképp csinálja a mélyet. Ez a darab sokkal szikárabb, erőtlenebb basszust nyomott a másikhoz képest, ami elég bővérűen, lazán és energiával tolta a ritmust. Középről nem hallani annyira, de közvetlen a hangfalak mellett állva érezhető/hallható volt a különbség. 2018 nyara.

Na és akkor most némi történelem, hogy utolérjük magunk. Mikor megvettem a hangfalat (2016 nyara) észrevettem egy apróságot. Mindkét hangfal hátulján van két potméter, az egyikkel lehet a mély szekció hangerejét állítani, a másikkal a frekvenciát. (Meg még pár kapcsoló, de az most mindegy). 

Régebbi kép, már nem ez a kábelezés. A lényeg látszik
Ezek a potméterek kis "röccenéssel" forognak, azaz pici lépéseket mechanikusan is beléjük kódoltak. Kivéve az egyik, mert az másmilyen volt. A jobb oldali hangerőszabályzó potméter simán forgott mindenféle pozíciók nélkül.

Mivel nem volt gond, kicsit furáltam, aztán annyi.

Eltelt fél év (kb. 2017 elején vagyunk). A Quad előfokommal játszottam picit, mit is tud még hangerőszabályzáson kívül, rátévedtem a balance szabályzásra. Hmmm...valamivel halkabb a jobb oldali hangszóró mélyszekciója. Fülre kicsit utánhúztam a gyengébb oldal hangerejét a potival, aztán hagytam, hallgattam zenét.

Azért a bogár ott volt, miért lehet ez. 

Azt érdemes még tudni az Avantgarde hangfalakról, hogy nagyon könnyen szerelhetőek, teljesen moduláris a felépítésük. Már nem elérhető az a felhasználói kézikönyv, amiben lehetőségként kínálják, hogy végfelhasználóként magunk nyissuk ki a hangfalat. 6 darab csavar fogja az erősítő modult, azt kicsavarva és az erősítőt kiemelve hozzáférünk a leírás szerinti jumper-hez, ahol az erősítő negatív visszacsatolásának mértékét állíthatjuk. (Lesz még róla kép hol is van ez.) Aztán gondolom a gyár is rájött, hogy nem mindenki affin arra, hogy azt a nem apró hűtborda/trafó kombinációt kiemelgesse, úgyhogy az erre való buzdítás is eltűnt.

Hogy mégis volt ez így, az bizalmat adott arra, hogy én viszont belekukkantsak a hangfalba.

Kukk!
Kb. ez a kép vár minket, mikor kibellentjük a hangfal hátulját. A kábelek egyébként nagyon könnyen bonthatók, csúszócsatlakozóval vannak ellátva. Nem kell semmit forrasztgatni, bontani.

Beleje
Ez meg már csak az erősítő modul szabadon. Jó nagy trafó meg egy klasszikus felépítésű, félvezetős (nem IC-s) végerősítő. Középen lent látható egy piros színű kis lapocska merőlegesen a végfok paneljára. Azaz az EQ kártya. Azaz ott találhatók azok a potméterek, amiket a hátoldalt csavargatunk és az elektronika, ami a mélyszekció hangerejét és frekvenciaátvitelét szabályozza. Szintén nagyon könnyen kiemelhető az erősítőből, két csavar és három csatlakozóblokk széthúzásával. (Egyiken tápot kap a kártya, másikon a bementi jelet, a harmadikon meg távozik belőle a feldolgozott jel az erősítő felé.)
 
Így néz i az EQ kártya...
Bal
...a bal oldalon, ahol halkabb a hangfal.

És így a jobb oldalon.
Jobb
Kicsit tüzetesebben nézegetve egyre több különbséget talál meg a szemünk. A legárulkodóbb mégis a dátum a bemeneti jelet leválasztó trafó tetején. A jobb oldalon azt olvashatjuk: KW08/10 a másikon pedig, hogy KW 44/08. Tök véletlen német autógyárban dolgozom és ugyanígy jelöljük a dátumokat. A KW-nak semmi köze a koffeinhez, sokkal inkább a "Kalendar Woche" rövidítése. Azaz az egyik kárta 2010. 8-ik hetében készült a másik pedig 2008. 44-ik hetén. 

Leszerelve a piros kis lapot, ami a gyári beálltások értékét mutatja kis iksz-ekkel, még többet látunk a különbségekből.

Bal
Jobb
Más a nyomtatott áramköri lap elrendezése, más típusú kondenzátorok...Az látszik, hogy mindkettő gyári, de mégis különböző.

Szemfülesek egyébként megtalálják a képen a negatív visszacsatolás jumper-ét is (például).

Úgyhogy - ha már tudok németül - egyszerűen megcsörögtem az Avantgarde német főhadiszálását. Szerencsémre pont ráért a hangfalak fejlesztője (nevet most ide mégse írnék ki). Röviden vázoltam helyzetet, majd megadta e-mail címét és megbeszéltük küldök képet a kártyákról. Így is lett és a válasz is nagyon hamar megérkezett. Az egyik kártya a (jobb oldal) 106L verzió, a másik a 107L. Látni is egyébként a feliratokat paneleken. Volt egy belső revízió, de mindkét kártya ugyanazt csinálja és ugyanúgy szól. Hogy kerülhetett egy pár hangfalba két külön típus? Szervíz esetén mindig a legújabbat teszik be. Logikus.

Csak éppen nekem fogalmam sem volt róla, hogy volt szervizelve a hangfalam. Erről az adás-vételnél nem volt szó. Írtam hát az eladónak, aki beismerte, hogy hát valóban volt rajta szervíz az EQ kártya miatt. Szakszervíz (kereskedő) csinálta, neki utána minden jó volt. Nem eltévedni, Finnekről beszélünk, onnan van a hangfal. Szuper.

Megértettem mi a helyzet. Gyártó megnyugtatott, hogy ez nem gond, oké. Bár azért belül ott volt a tüske, hogy ez a két kártya nem egyforma. Ettől független - azt leszámítva, hogy a jobb oldalt kicsit feljebb kellett tekerni - nem volt kifogásom a hanggal, úgyhogy hagytam.

És akkor most vissza ez év nyarára, ahol a hangfalat tologatva úgy találtam itt már nem csak hangerőről van szó, másképp szól a két hangfal.

Először is ellenőriztem, hogy mekkora is a hangerőkülönbség a két hangfal között. Egyszerűen fogtam a telefonomba épített hangnyomás mérőt, kiküldtem 50 HZ-et a hangfalra és megnéztem mekkora az eltérés. Itt mindegy, hogy mit mér a hangnyomás mérő és mennyire pontos, az a cél, hogy egyformát mérjen.

Egész meglepődtem az eredményen. A jobb oldalon 5-ösre állított hangerőt a bal oldali hangfal 7-es állás mellett tudta hozni. Ez óriási különbség, sokkal nagyobb, mint 2017 elején.

Lehet természetesen egyből a kártyára gyanakodni, de valójában négy elem is meghatározó lehet abban, hogy az egyik hangfal halkabb, mint a másik. A hangszórók (oldalanként kettő), az erősítő, a kábelezés és a kártya. 

Úgyhogy szép sorban. Hangszórókat először is megmértem ellenállásra, mind a négy ugyanazt az értéket mutatta, 6.8 Ohm körül. Az erősítőt viszont csak úgy tudtam kizárni legegyszerűbben, hogy beépítettem őket keresztbe. Első körben az egész elektronikát átraktam az egyik oldalról a másikra (tehát erősítőt és káryát egyben). Ment a probléma az elektronikával, most a jobb oldali lett a halkabb, a balnak meg megjött az ereje. Tehát hangszórók jók és kizárhattam a kábelezést is, azok maradtak a hangfalban ahogy voltak.

Következő lépés volt a kártya és az erősítő elválasztása. Azaz az erősítő maradt, de költöztek keresztbe a kártyák. Ment a hiba megint, most ismét a jobb oldali lett a hangosabb. Azaz majdnem, mert a bal oldali meg se mukkant többet. De miért? Beraktam a bal oldaliba a müködőből a kártyát, lett hang. Némából át a kártyát az eddigi jóba, csend.


Ugyan nem tudtam teljesen végigérni a cserés kísérleten, de logikailag nem lehetett más az eredeti probléma oka, mint a kártya, ráadásul pont az, amelyik el is némült. Egyébként az újabbik, a 107-es, azzal volt a baj. Külsérelmi nyoma egyiknek sem volt és azt is tudom, hogyan fogjak meg úgy egy kártyát, hogy ne károsítsam véletlen kisüléssel. Fene tudja mi lelte...

Félig örültem is, hogy így alakult, mert kicsit továbbra is zavart, hogy nem egyforma kártyát vannak a hangfalaimban. Majd most jól mindent rendberakok. Bár volt egy olyan érzésem, hogy nem lesz olcsó a műsor.

Úgyhogy másfél év elteltével újra megkerestem kapcsolatom Lautertal-ban. Írtam neki egy szép levelet, amiben gondosan kitértem rá, miért vagyok biztos benne, hogy a kártyával van baj és kértem tanácsát mit lehet tenni.

Nem kaptam választ. Ez azért is furi volt, mert előző levelezéseink kapcsán szinte on-line érkeztek a válaszok. Egy hetet vártam, aztán megkerestem az itthoni értékesítőt, az USA Audio-t, hátha ő közben tud járni ügyemben. Ígéretet kaptam a segítségre, még egy jót beszélgettünk is.

Majd szinte pár órára rá, hogy megkerestem a hazai kapcsolatot mégiscsak megjött a válaszlevél az Avantgarde-tól is. Szabadság volt az oka a hallgatásnak, de kaptam egyből opciókat is a megoldásra. Vehetek új kártyát, vagy elküldöm a rosszat és megjavítják, felthetően sokkal olcsóbban. Mivel az első opció tényleg nem volt túl olcsó, utóbbi megoldást választottam. Egyébként a hangfal teljes bekerülési árához viszonyítva nem is pofátlan drága a kártya, de abszolút értékben, nekem azért szemmel jól látható kiadás. 

Ez sajnos azzal járt, hogy visszakapom megjavítva a 107-es verziójú javított kártyát, a 106-osom meg marad. Továbbra is két különböző. Erre azt találtam ki, hogy nem csak a hibás 107-es kártyát küldöm el, hanem a jó 106-ost is és megkérem a gyártót mérjék össze a két kártyát, minden stimmel-e. Így is lett.

Bár végig - mind az USA Audio, mind az Avantgarde oldaláról maximális támogatást kaptam a dolog mégis hihetetlen módon húzódott.

A zene nélküli hetek így álltak össze:

- Első hét, amikor a válaszra vártam.
- Második héten megbeszéltük mi lesz, szerdán fel is adta párom a csomagot. Csütörtökön Facebook-on (!) keresett a GLS, hogy sajnos belföldi csomagnak számlázták a feladványt, be kellene ugorni még 800Ft-ot fizetni. Csütörtökön be is ugrott megint a feleségem, de ezt követően a csomag eltűnt a rendszerekben és kedd reggelig elő sem került. Akkor úgy mutatta a rendszer, mintha hétfőn adtuk volna fel.
- a harmadik héten csütörtökön megérkezett a csomag a gyártóhoz. 10 munkanapot kértek a kivizsgálásra/javításra.
- Ez lett a negyedik-ötödik hét, amelynek a végén én írtam az Avantgarde-nak, hogy hát letelt a 10 nap, van-e valami felismerés. Kiderült, hogy a csomag megérkezése utáni héten szerdán már válaszoltak és utána is még egyszer kérdezték mi legyen, csak éppen a google tette be spam-be a válaszokat.
- Az volt benne, hogy sajnos nem javítható a kártya, kérek-e egy újat. Nyílván, hiszen a kártya nélkül döglött a hangfal. (Spam meg gondolom azért lett, mert benne voltak a sajnos és fizetni és euro szavak....)
- A hatodik hét azzal telt, hogy kiderült nekem az itthoni viszonteladónak kell kifizetnem a kártyát, neki az Avantgarde-nak és csak akkor postázzák, ha hozzájuk is megérkezett az összeg. 
- Mire mindez végigment és vissza is ért hozzám a csomag eltelt a 7-ik és 8-ik hét is.

A mélypont talán az volt, mikor a mélyszekció nélkül hallgattam Annie Fisher Beethoven zongoraszonátákat. Elég nagy szenvedés volt. El is gondolkodtam egy második rendszeren, hiszen idén nem ez volt az első szünet, a végfokok is voltak felújításon. 

De aztán megjött a csomag és ez volt benne...
Egy darab 107-es verzió (2010. 37-ik hét)

...meg ez....
Még egy 107-es verzió (2010. 8-ik hét)
A második gyártási dátuma elég ismerős. Pont ekkor készült a rossz 107-esem. Nagyot csaptam a homlokomra. Visszakaptam a rosszat és a működő 106-os verzió helyet kaptam egy új 107-est.

Azért - hátha vannak csodák - beépítettem őket. Ami feltűnt, hogy a poti azon a kártyám, ami dátum szerint az enyém volt korábban (és ami elromlott) most rendelkezett a kis pozíciókkal. Hmmm...tehát valami történt. Nem azt írták javíthatatlan? Tüzetesebben megvizsgálva lehet csak a trafó került rá (a dátummal), nem pontosan ugyanaz a kártya volt. Ezt onnan tudom, hogy volt egy kondenzátor, ami gyanús volt annó, nem voltak szépek a forrasztásai sem. Az egyik potméter láb mellett pedig kicsit látszott a forrasztás nyoma a panelen, itt nem. Ilyen apróságok. Ez egy másik kártya, nem az én régim.

A beépítés után mindkét hangfal megszólalt. Egyformán. Úgy hangerőre mint érzetre. Később kimértem, 0.7dB különbség van a két oldal között, ha ugyanoda állítom a potikat.

Szóval végül 1db 107-es áráért kaptam kettőt, cserébe ott maradt a régi 106-os verzióm. És ez így nagyszerű, mert két egyforma kártya lett a hangfalamban.

Kíváncsi voltam persze mennyit változik ettől a hang. Változik-e egyáltalán. Kicsit igen. Meg nem is. Maradt a hangfal ami volt. Talán pontosabb, gyorsabb, kicsit erősebb mélyeket kaptam. 

Viszont nem böki a csőrőm, hogy nem két egyforma kártya van a hangfalban. És a lelki nyugalom is érték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése