2011. március 13., vasárnap

Audirvana



Még a Pure Music-al kapcsolatos bejegyzésemhez érkezett egy tipp, hogy érdemes fülügyre vennem egy további megoldást is, névszerint az Audirvana-t.

Megjelenését tekintve - számomra - egyszerre mininál és túl sok. Az iTunes-al semmiféle integrációt nem találtam, egy lejátszási listát lehet közvetlen a fájlrendszerről feltölteni (eddig a minimál). A lejátszási funkciókat pedig egy grafikusan megjelenített hifikészüléket (?) használva lehet elérni. Ez meg már sok.


Nem is ragozom tovább, hisz nem feltétlen ez a lényeg, de ahogy a Pure Music, úgy az Audirvana sem lopta be magát a szívembe a megjelenésével és felhasználói felületének kialakításával.

Funkciót tekintve, ahogy az Decibel sem, nem veheti fel a versenyt a Pure Music-al. képes  memóriából lejátszani, nincs viszont (egyelőre) a digitális hangerőszabályzáshoz ajánlatos dithering. A memóriából lejtászást mondható egyik érdekességének a megoldásnak, mivel - ellentétben a Decibel-el - nem egy forgó módszerrel valósítja meg, ahol egy kisebb méretűre kialakított RAM buffer kerül a háttérben folyamatosan feltöltésre, hanem ténylegesen az egész szám betöltésre kerül a memóriába. (Illetve egy második szál segítségével a lejátszás közben a következő szám is betöltésre kerül, így megvalósítva a szünet nélküli memóriából lejátszást.)

A hangminőségre áttérve már nem olyan egyszerű az ítélet. Tényleg jobb, mint a Pure Music. Több felbontás, szikárabb, prögősebb hangzás, de közben nem bántó a dolog. Mind az iTunes, mind a Pure Music ellenében ezt választanám. Ugyanakkor az egykori Ayrewave (most már Decibel a neve) még mindig rendelkezik számomra azzal a plusszal, amivel képes behúzni a zenébe és ez már nem is annyira auditív dolog. Sokkal inkább valami zeneiség, ami a hangkvalítások mellett egy párhuzamos síkon működik. Ha csak azt nézném, hogy milyen felbontása, ritmusképessége, stb...van a két programnak inkább csak ízlés kérdése lenne a kettő közötti döntés, nem túl sok különbséggel. 

Ugyanakkor az Audirvana ingyenes és az is marad, míg a Decibel esetében tudni lehetett, hogy az 1.0 verzió elérésével az fizetős lesz. Ez időközben megtörtént, ára 33 USD-re keveredett ki, ami adóval kb. 8e Ft. (24 órányi lejátszást enged a Decibel teljes funkcionalítással mielőtt kéri a licenszet, tehát kipróbálni továbbra is ingyenesen lehet). 

Ez is mérlegelés része, megére-e pénzt ez a többlet. Nekem megérte.

4 megjegyzés:

  1. Csak néhány kiegészítés : van digitális hangerő , legalábbis nekem megjelenik a 0.7b verzión . Az iTunes funkcióval kapcsolatan : a Pure egyszerűbb, de az Audirvana-hoz is le lehet tölteni apple script-et, ami a kijelölt iTunes számokat / listát exportálja az Audirvana playlist-be . Tudtommal készül egy iTnes "friendly" upgrade .
    Nekem a Decibel és az Audirvana is jobbnak bizonyult, mint az Amarra, vagy a Pure Music - innen talán inkább izlés kérdése..
    üdv
    q

    VálaszTörlés
  2. ami számomra érthetetlen az az hogy az Audirvana-val képtelen voltam USB kimenetet megszólaltatni, mig a sima iTunes gond nélkül megoldja. hogy is van ez? (macmini)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos ebben a kérdésben nem tudok segíteni, mert én a MacBook optikai kimenetét használom. Talán "q" ha idetéved, vagy az AVX fórumon van ilyesmivel (is) foglakozó téma, ott biztos kapsz választ.

    VálaszTörlés
  4. a preferences-ben kell beállítani , az audio system fül alatt a kimenő device-t . nekem HiFace van, és gond nélkül megy .
    ha elakadsz szólj, adok egy privát mail-t, és segítek
    q

    VálaszTörlés