2021. március 14., vasárnap

Shunyata (Venom)

Huhh...hát. Tényleg valahogy nagyon lemaradtam a dolgaimmal. A Shunyata kábelezés története akkor kezdődött, mikor még a teljes hangfalas rendszer megvolt. Illetve egybeesett a rendszer elemeinek a meghírdetésével.

Alapvetően audio-markt-ra raktam fel egyesével a komponenseket, de az Audiopax esetében dobtam egy sort az Avantgarde itthoni forgalmazójának, az UsaAudio-nak. Személyes ismeretségünk még az Uno Nano kártacseréjéig nyúlik vissza, már akkor beszélgettünk mik a tapasztalataim az Audiopax erősítőkkel. Hamar meg is állapodtunk, hogy elviszem egy próbára az erősítőket, mit kezdenek a Duo Mezzo-val. 

Párhuzamosan ezzel azt is elhatároztam, hogy az újjonnan kiépítendő feljhallgatós rendszeremben sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a tápellátásra, mint a hangfalas rendszerben. Be kell vallani, ezt önmagában nem nehéz teljesíteni, mert eddig egy Kontaset elosztó és Balls/Öllflex kábelezés volt a rendszerben. Lényegileg a legolcsóbb, ami szerezhető és nem vasalózsínór. Ennek fő oka egész egyszerűen a pénz volt. Egyrészt először a fő komponenseket szerettem volna megtalálni, másrészt egységes kábelezést szerettem volna, harmadrészt meg nagyon sok kábel kellett volna. (Két aktív hangfal, két monobokk, DAC, Audio-PC). Ami nem került pénzbe, csak kis időbe, azt nem hanyagoltam, de nagyjából ennyi.

Illetve nem egészen, mert azért próbálkoztam ezzel-azzal, csak nem minden került fel a blog-ra, illetve majdnem semmi, leszámítva ezt a Humbuster-t. De volt a rendszerben magyar gyártmányú szimmetrizáló trafó, GigaWatt szűrő és néha-néha került a rendszerbe egy-egy tápkábel, ami hozzám került ilyen-olyan módon. Egyik sem volt meggyőző. Talán azért is, mert mindig egyke hírnőkként kerültek a rendszerbe? Ha volt egy jobb elosztóm, ahhoz maradtak az olcsó kábelek. Egy darab jobb tápkábel meg ha csinált is valamit, nagyon el volt "rejtve" a rendszerben. Ráadásul hangfalas rendszerben egész más feltételeknek kell megfelelni.

Na de most. Ha eladom a rendszerem nagy részét vissza tudom forgatni majd egy rendes, rendszerszintű kábelezésbe. Én valahogy hiszek ebben.

Olyan gyártót kerestem tehát, akitől mindent be tudok szerezni, ami a rendszerembe kellhet. Komplett tápellátás, analóg és digitális összekötők. És szerettem volna egy olyan gyártót találni, aki lehetőleg nem túl - hogy is mondjam - "intruzív" a termékeivel. Se tápoldalon, se sehol. Azaz kerülni szerettem volna a tápoldalon péládul a komplett regenerációt, szűrőket és miegymást. Nem volt velük jó tapasztalatom a hangfalas rendszerbem.

És a Shunyata pont ilyen. Nincs semmi extra kapcsolódásom a céghez, se semmiféle "insider" infóm. Annyit tudok a technológiáról, a cégről ami a neten megtalálható. Átolvastam a honlapot, utánakutattam a fórumokon miket írkálnak, ennyi. Úgyhogy én azt most elegánsan átlépném, hogy ismertetem a céget, meg a termékeit. Nem tudnék semmi újat hozzátenni ahhoz, ami a neten már úgy is fent van. 

Amiről viszont sohasem találunk infót, az a saját személyes tapasztalat. Mármint ha csak meg nem írjuk mint én most, ez viszont meg másnak ad csak korlátolt információt. A lényeg a lényeg, kíváncsi lettem mit lehet kihozni a helyzetből és elkezdtem felgöngyölíteni a szálakat az UsaAudio-val. 

Végül egy majdnem komplett Venom kábelezés adódott ki. Mármint ez a vonal volt az, amit még meg tudtam fizetni. Nagyjából a belépő vonala a cégnek. A csomag tartalma (most fel kell mennem az oldalra megnézni):

- Venon EU 7 elosztó
- Venom V10 XC tápkábel a fali dugó és az elosztó közé
- Venom V10NR tápkábel a füleserősítőnek (ez akkor a Pathos Inpol Ear volt)
- 2db Venom V12NR tápkábel a DAC-nak és az Audio PC-nek
- Venom XLR analóg jelkábel

Mindebből egy jó nagy rakás doboz lesz a végére, mikor megkérkeznek.

Bírka teljes bundában

Mindegyik kábelhez jár egyébként egy kis ellenőrző lapka aláírásokkal, melyek a termelési és minőségellenőrzési folyamat egyes részeit dokumtálják.

Bírka félig megnyírva

Minden szépen kicsomagolva azért már nem tűnik olyan nagy "kupacnak" a csomag. A kábelekről elsőre is megállapítható, hogy nem a leghajlékonyabb típusak. Nem vasúti sín darabkák, de azért kell velük kicsit bírkózni beszereléskor.

Bírka bunda nélkül

Az egyetlen kicsit meglepő dolog, ami a termékfotókon nem jön át, az az elosztó mérete. Elég masszív. Ime egy összehasonlító fotó IKEA és a régi Kontaset elosztómmal, sajnos referencia banán nélkül.

Bárki megmondhatja...ez bizony nagy és vastag

Amúgy külön örültem, hogy nem egy rack-es, vagy készülékházban megoldott dologról van szó. Szépen el tudtam pont mindent rejteni a rendszer mögé.

Ha minden a helyén van, nem is nagyon látszik

Na. Ennyi bevezető és kép után akkor gondolom már jöjjön a lényeg, mit hoznak a konyhára? Először is, reméltem, hogy a Pathos Grado-val tapasztalható alapzaja csökkeni fog a teljes tápellátás átalakításától. Nem így lett. Sajnos a készülék tápja saját magában termelte a pici zajt, ami hallható volt az érzékenyebb fülesekkel. (Viszont megírásra kerül még a Tor Audio Balanced, annak a nagyon pici zaját megszűntette).

Cserébe hallhatóan nagyot ugrott a rendszer hangminőségben. Közvetlen a kábelek megérkezése előtt a jelenlegi Aqua-tól sokkal drágább DAC-okat teszteltem (lesz még róla szó) és megdöbbenésemre a kábelek cseréje nagyjából annyit hozott, mint egy DAC csere. Nem is nagyon tudok mit kiemelni, mert minden feljebb lépett. Csak elcsépelt frázisokat tudnék ismételgetni, hogy hát "felbontás", meg "nyugalom", meg "természetesség". Az a helyzet, hogy szépen mindent bekötöttem, megörültem hogy ez így jó, aztán azóta úgy van. Nem tudom ezt mások hogy csinálják, hogy akkor A-B teszt és kiveszik és vissza a régit, aztán megint az új, meg külön kipróbálni csak az elosztót, hogy az önmagában mit hoz...Nem tudom. Engem nem érdekel(t) ez. Bekötöttem, bevállt, kész. Eddig mindig éreztem - különösen a több elektronikát tartalmazó - elosztók, egyebek jelenlétét a rendszerben, valahogy mindig leült a hang. (Még egyszer kiemelem, itt még hangfalas rendszereknél voltam, lehet most más lenne?). Most meg semmi ilyen, hosszútávon is béke van. 

Szóval ennyi. Illetve majdnem. Digitális kábelt nem vettem. Mert még nem tudom, hogy hosszú távon ezt hogy oldom meg (USB, vagy SPDIF kábel kell majd, de csak valamelyik). Az még egyszer jön.

Amúgy ez a "belépő szint" se olcsó sajnos, ezt el kell mondani. Végül az Audiopax odakerült az UsaAudio-hoz (és bizony nagyon jól szólnak ott a Mezo-val) így nekem is könnyebb volt "kifizetni" a kábelezést, beszámítódtak az Audiopax-ba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése