2018. július 17., kedd

Audiopax Model 88 - harmadszor

Visszapörgetve amit legutóbb írtam az erősítőről nagyjából ezzel a felütéssel ért véget a bejegyzés: 

"....azt sem zárom ki, hogy eljön még az a nap, hogy élek a Silvio felajánlásával, miszerint Európában, Monaco-ban is van egy telephelye, ahol szívesen átnézi az erősítőt..."

Írtam szinte napra pontosan 1 éve. Közben szervezkedtünk Silvio-val és ahogy ez lenni szokott elkezdett egész másfele kanyarodni a projekt. Jelenleg MK4-es verziónál tart a Model 88, nekem még az ős MK1 van (volt). Szó-szót követett, végül megállapodtunk, hogy ha már a kezei közé kerül a darab, akkor nem csak a trafókat nézi meg, hanem az időközben történt egyéb optimalizálásokat is megcsinálja.

Végül aztán május környékén indult el a két erősítő Skóciába, ahol egy kábelgyártó cég műhelyében jött létre a találka. (Nemzetközi projekt a javából, mivel Silvio brazíliából utazott oda.)

A módosítások erősítőnként nagyjából 2 napot vettek igénybe. Külsőre csak annak tűnne fel az átalakítás, aki előtte is használta ezeket a példányokat. A Timbre Lock beállító LED-jei lecserélésre kerültek. Ez az MK2 óta van így, hogy a két gyári javasolt érték (amolyan kiindulási pont) narancssárga. A köztes értékek zöldek, a legjobbra lévőek pedig pirosak. Merthogy nem kellene használni őket úgy igazából. Legalábbis volt egy-két eset, amikor így túl sok áramot kaptak a csövek. Előtte mind piros volt.

Tricolor
Engem mondjuk ez a beavatkozás annyira nem érintett meg, meg bírom jegyezni, hogy óvatosan a legszélső értékkel. Cserébe ahhoz, hogy ezek a LED-ek ki legyen cserélve tényleg a legutolsó panelig szét kell bontani az erősítőt ami nem is olyan egyszerű dolog a vertikális felépítése miatt.

Aztán persze nyílván nem csak erről szólt az átalakítás, ha meg már úgy is darabokban volt, akkor miért ne. Kerültek bele új (más típusú ellenállások), kondenzátorok, ebből a leglátványosabb ez a kettő...

Fent a barnák
Mindezek mellett a teljes kábelelvezetés megváltozott a gépház alatt (a két kimenő trafó is kicsit másképp van bekötve) és megállapodásunk szerint új hálózati trafó is került a régi helyére, hogy megszűnjön a búgás. 

Az átalakított erősítővel kapcsolatban pedig azt a tanácsot kaptam, hogy legyek vele türelmes, mert az első 100 órában ugrál a hangminősége és olyan 400 óránál üt be a "mágikus óra"...Ez rengeteg idő, ha valaki nem hallgatja a rendszerét csak úgy háttérzajnak. Heti 2-3 alkalommal ülök le zenét hallgatni, alkalmanként nagyjából 2 órára. Így a 100 óra eléréshez egyszerű matekkel több, mint 4 hónapra van szükségem. A mágiához pedig 16 hónapra...szóval ezzel most nehezen tudok mit kezdeni. Mert azzal meg kényelmetlenül érzem magam, hogy csak úgy szóljon egész nap a rendszer fent az emeleten magában...(tudom, sokan járatják így az új rendszert, nekem valahogy ez idegen).

Úgyhogy ez egészből annyit szűrtem le magamnak, hogy hallgatni kell. Ez meg alapvetően okés is, mivel pont ezt terveztem tenni vele.

Az első bekapcsolás aztán nem a szerelem pillanata lett, mert pici búgás szerűség bizony maradt. Mondjuk aki ismer, az tudja, hogy ezekre a dolgokra extra kényes vagyok. Ráadásul vidéken lakom, ahol este - mikor zenét szoktam hallgatni - tényleg nagyon csend van. Azt is hallani, ha megköszörüli a torkát a pók a szomszéd szobában a sutjában. Másik oldalról nézve ha bemegyek a Média Markt-ba és veszek egy alap Denon erősítőt az nem fog búgni semmennyire sem. A harmadik oldala meg az a dolognak, hogy bizony nem kevés dollár volt ez az upgrade, aminek a kiindulási pontja mégiscsak a búgás volt. Éppen ezért ahogy most kinéz lesz még negyedik bejegyzés is egyszer erről az erősítőről, mikor megint új hálózati trafók kerülnek be, ezúttal már toroidok. (Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerintem nem kevesen lennének, akik szőrszálhasogatásnak tartanák ezt a mértékű búgást reklamálni.)

Na de és a hangja változott? Egyrészt határozottan igen, másrészt meg nem könnyű megmondani, két okból. Egyrészt nagyjából 3 hétig távol voltak az erősítők oda-vissza postával együtt, másrészt megint kettőt léptem egyszerre, amennyiben új csővekkel vártam vissza őket...

Bejegyzés a bejegyzésben - Gold Lion KT88 + Brimar CV4024

Az új csövek beszerzésének az volt az oka, hogy sorra pusztultak a kisjelű csöveim. A NOS Philips-ek, amikt a DAC-ba vettem itthonról szó szerint bezajosodtak. a Quad-ban összemérve vásárolt amerikai NOS 12AT7-esekből az egyik kiesett rövid idő alatt, így csak egy párt tudtam használni. Van még működőképes Telefunken ECC81-em, de annak meg nem tetszik a hangja. Így aztán szép lassan visszatértem az alap TAD modellekre, mert azok legalább megbízhatóan működtek. Érdekes különben, hogy nem a teljesítménycsövek esnek ki, hanem a kisjelűek, amik elvileg sokkal tovább kellene, hogy bírják.

Úgyhogy szereztem be megint új kisjelű csöveket, ezúttal NOS Brimar-okat és ha már rendeltem, akkor gondoltam kipróbálom a Gold Lion KT88-akat, főként mert Silvio is ezeket ajánlja (ha nincs pénz EAT csövekre).
Gyűlnek
Na most jó játék ez, csak közben meg azért annyira nem is olcsó. Ez csak a tubeampdoctor-os kontóm:
2015 tele óta csövezek, a Quest Silver-el kezdődött. Azóta nagyjából fél misit beleraktam csak csövekbe és egyáltalán nem mondhatjuk, hogy nagykannállal habzsoltam a dolgokat vagy óriási egzotikumokat vettem volna. Ezt bizony bele kell kalkulálni a dologba.
Gold Lion /TAD

Itt meg a Brimar mosolyog a helyén
Ezek után a DAC-ba az amerikai NOS ECC81-ek mentek vissza, mert abba csak kettő kell és van három jó.

Ezek után...

mondja meg valaki, hogy akkor most pontosan mi változott és miért. A/B teszt természetesen lehetetlen. A csövek megvannak a régebbiek, de életszerűtlennek tartom azt a tesztet, ahol hagyjuk bemelegedni a csöveket (fél óra?), valahogy gyorsan kivesszük úgy, hogy ne égjen meg a kezünk, bele a következő, fél órát messze futunk (mert ugye még hideg a másik szett és úgy minek hallgatni) majd ezt követően megfigyeléseket teszünk. 

Marad az, ami eddig is volt, azaz egyszerűen együtt élünk a rendszerrel, aztán ami szép lassan biztosan kezd feljönni az az igazság. Eddig működött. 

Csakhogy most nyakon van öntve az egész egy (elvileg) még sokáig változó hangú erősítővel meg új csövekkel amiknek szinten kell az idő (ugyancsak elvileg).

Úgy nagyjából két hónap távlatában azt tudom magamnak lejegyezni, hogy a melegebb, de nyitotabb lett a hang, miközben könnyebben adják magukat eddig szinte csak sejtés szinten jelen lévő utalások a zenében. Ez így apróságnak, semmiségnek tűnik, de valójában a zene és a prezentáció lényegi szövetét érintő változások. Egy szint felett már csak ilyenek és ezek vannak, tótágast már ritkábban áll talán a világ. Az is igaz, hogy érdekes módon az elmúlt másfél hónapban volt, hogy ennek szinte pont ellenkezője volt a hang, azaz hideg, üres, ideges...aztán meg megint nem. Gondolom ez az a bejáratódási folyamat része, amiről Silvio írt. Vagy csak fáradt volt aznap a fejem.

Összességében eddig is nagyon tetszett a rendszer hangja most meg kicsit még jobban. Aztán ki tudja mi lesz a 16-ik hónapnál...szerencsére egyszerű kideríteni, csak használni kell a rendszert aztán majd meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése