2017. június 11., vasárnap

Kábelekről (röviden)

Nem nagyon írok kábelekről, vagy az ezekkel kapcsolatos tapasztalataimról. Most se leszek hosszú.

Sokáig igyekeztem nem is nagyon foglalkozni velük, úgymond nem "túlmisztifikálni" a dolgot. Nem is azért, mert nem voltak meg a tapasztalatok, hogy számít és hallani a különbséget. Inkább talán azért, mert nem érzem még késznek a rendszerem arra, hogy értemlesen tudjak foglalkozni a kérdéssel. Amíg a fő elemek sincsenek a helyükön, addig milyen rendszerbe is keresem a kábelt?

Ugyanakkor párszor mostanában szembejött a dolog. Itt volt ugye az eset az Avantgarde gyári összekötő kábelével, ami sajnos eléggé elrontotta a tölcsér hangját. Aztán a Quadlink (bár az egy összetettebb kérdés a plusz elektronika miatt). Ezen kábelek cseréje jól hallható változást, javulást hozott.

Aztán volt közben nálam ez a mostanában divatos fekete-sárga kábel (azt hiszem Belden valamelyik, nem jegyeztem meg a számát). Hát az olyan semmilyen volt. Igaz, nem próbáltam bikábelezve, de a Lexus hangfalkábel azért előrébb volt. Mondjuk legalább nem csapta haza a hangképet.

Nemrég próbának beraktam egy Zu Wylde interkonnektet, mert van a rendszerben egy RCA kábel, ami még inkább DIY. Hivox féle szénkábel alapanyagból csináltam még nagyon rég. Ez van a CD és az előfok között. Gondoltam valami gyári mégiscsak jobb lesz, Zu-ra meg kíváncsi voltam. Mintha egy pokrócot dobtak volna a rendszerre, teljesen bentragadt a zene. És ez nem azt jelenti, hogy a Zu univerzálisan rossz, csak ebbe  rendszerbe, ahogy most van, nem való. Meglepett a mértéke, hogy mennyire nem.

Végül aztán - kissé rezignáltan, tényleg csak az érdeklődés végett - vettem egy második szál Lexus hangfalkábelt. Leginkább azért, mert pont a megfelelő méret volt, pont az erősítő oldalon volt villával szerelve (nem tud két banánt fogadni az Audiopax csatlakozója) és mert ugyanaz a széria, mint a már meglévő.
Banán, villa. Eper, málna, mentol
Éppen ezért volt meglepő, hogy ez meg mekkorát rúgott felfele a hangon. Annyival egyszerűbb lenne, ha nem lennének ilyen tapasztalások és nem hallanám a különbséget. Mondhatni nem is akarom hallani és mégis. Megint tudott nyugodni a hang (nem punnyadni, csak simulni) a keverésben mélyebre elrejtett részletek több tömeggel, egyértelműbben jelennek meg.

Biztos mindenkinek van olyan felvétele, amin a rákevernek a zenére egy suttogás szerű háttéréneket. Miközben zakatol a szám, nem egy gitárás pengetés mellé értem. Ha nincs ilyen felvételed, akkor is van, csak nem hallod még :) Péterfy Bori-tól Prince-án minden katalógusban találni ilyen játékot. Hát ezek a "hangulati" elemek most szépen beúsznak a szobába, szinte tapintható módon. Ilyesmi módon nőtt a rendszer felbontása, nem a szöszözés szintjén.

Ez nekem kicsit elkeserítő, mert egyre biztosabban látom, hogy hosszú távon nem fogom megúszni, hogy komolyan vegyem a kábelezés kérdését. Elbiccelgetek még egy ideig ezzel a Lexus szettel (a hiányzó interkonnektet még be kellene szerezni), de ha egyben lesznek a fő elemek erre sajnos időt kell szánni. Hogy miért sajnos? Tartok tőle a jó ezúttal sem lesz feltétlen olcsó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése