2010. január 26., kedd

A legdrágább komponens


A ház. Nálam legalábbis úgy működik a dolog, hogy zenehallgatás este, 10 után a nap végén. Amíg tennivaló van nehezen találom az alkalmat ahhoz, hogy elmélyülten tudjak zenét hallgatni. 10 után meg társasházban megint nehéz a dolog. Persze ez lelki alkat kérdése is, de engem felettébb tud feszélyezni, ha valakit feszélyezek. Nem tudom magam úgy átadni a zenehallgatásnak, hogy közben bármikor átkopoghatnak, vagy valami ilyesmi.

Kell tehát egy családi ház, lehetőleg némi telekkel körülötte. Aztán ha már ez megvan, akkor kérdés a házban hova tegyük a rendszert. Ideális esetben nem toljuk falra a hangfalakat és nem is tesszük a szekrény tetejére. Meg kell tér is, hogy legyenek mélyhangok, ne telítődjön a szoba a hangerőtől. Mondjuk a nappali? Fokozott a veszély családosok esetében, akinek van pici a családban biztosan tudja mire utalok. Ráadásul erősen belép a Feleség Tűrési Faktor is a képbe. A végén legalább annyi kompromisszumot jelent a egy nappaliban felállított rendszer mint amennyi lehetőséget nyújt.

Úgyhogy nem volt más, ha már egyszer építkezünk kell egy zenehallgató szoba. Tulajdonképpen ezért lett tetőtérbeépítéses a ház. Pince persze jobb lenne, főleg a mélyhangok miatt, de felénk magas a talajvíz, szóval nem akármilyen pince kellett volna. Sokkal drágábban jött volna ki, mint egy tetőtérbeépítés. És hát így sem lehetett korlátlan nagy persze. Keresztbe egy 7.5 méteres zsinórt tudnék kihúzni, hosszában 5 méterest. A 7.5 méteres távolságban természetesen benne van, hogy a zsinór két végénél a találkozik a padlóval az ereszkedő tető. Ami bejárható az 5.5 méter x 5 méter plussz még kis légtér a két oldalt. A szoba magassága is a tetővel változik, nincs mennyezet, látszanak a tartógerendák és felettük a tetőcsúcs.

Ez bizony luxus és mivel ezt saját magamnak kell előteremtenem a legtöbb anyagi forrásom a ház viszi el. Az emelet még meg sincs nyitva, szóval maradt a földszinten lévő nappali/konyha egyelőre. Ami viszont nagyobb, mint ez a fenti tér. Cserébe (ismétcsak egyelőre) szegényesen bútorozott, szinte kong. Úgyhogy nagy hangerőt nem bír a szoba. Ráadásul a gyerekek miatt az egész rendszer az egyik sarokba van összepakolva egy spanyolfal mögé. Zenehallgatás a spanyolfal eltávolításával és a hangfalak megjelelölt helyére tételével kezdődik. 5 perc torna. Egyelőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése