2021. május 2., vasárnap

Megintcsak...időközben

 Felgyülemlett pár apróság, amikről hosszan nem értekeznék, de azért tapasztalat...

Grado SR225e

A HEMP és az RS2e után vettem egy pöttyet "szakadt" Grado-t, egy megbarkácsolt 225e-t. De csak azért, mert a belenyúlás okán (lásd kép) iszonyat olcsó volt. Gondoltam szösznek jó lesz. Meg akkor már rendelés alatt volt az ukrán csöves füleserősítő, gondoltam elsőnek inkább azt dugom rá, mint valami drágábbat/ritkábbat. A fülessel érkezett egy G pad is, legalább olyan is lett.

Nincs védőrács, a kábel se gyári

A 225e amúgy tagadhatatlan Grado (már amennyiben nem változott sokat a hangja a kábelcsere miatt mondjuk?). Nyitott, friss, gyors hang. De nem olyan sima mint az RS2e és nem olyan dög, mint a HEMP. Rászoktam, hogy filmet néztem vele (a nagy G szivaccsal). Valószínűtlenül semmi súlya nem volt, hiszen még a vaskos gyári kábel sem húzta. Szinte lebegett a nagy mikiegér szivacsokkal a fejemen. Aztán az lett a sorsa, hogy elkerült a TMP-hez. Mert amúgy - mint minden Grado - kitűnő zajvadász cucc (is).

Grado PS2000e

Igen, a nagyvad. A legnagyobb és legdrágább és leglegebb Grado. Újonnan vettem a Headphone company-től. Éltem is az új vásárlást megillető lehetőséggel, gyakorlatilag 2 nap után úton volt vissza. Döbbenetes volt. A súlyelosztása egy katasztrófa, csak a két kagylónak van súlya, de az brutál. Elfordítod a fejed és megy tovább az íven a füles. De önmagában a súly is brutális, fél óra alatt megfájdult tőle a nyakam. A hangja meg értelmezhetetlen volt számomra. Nulla, azaz nulla basszusa volt. Semmi. Hajtottam a Pathos-al, az Ant-al, ki volt szolgálva. Egyszerűen...nincsenek rá szavak. Szólt mind a két membrán, felbontása is elég jó volt...szóval nem tudom lehet-e úgy defektes egy tulajdonképpen egy membránból álló szerkezet, hogy szólnak a membránok. Sérülésnek nyoma nem volt. Amennyire imádom az RS2e-t meg a HEMP-et, ez annyira teljesen kritkán aluli volt. 

A halácsillag, ahogy viccesen hívják néha...

Grado SR80e

Ez is használtan jött fel, a 225e már nem volt meg. Ez is olcsó volt, ráadásul gyári, szép állapotban. Gyösznek jó lesz gondoltam. A legnagyobb után a (majdnem) legkisebb Grado. Ettől meg igazból hanyattestem. Nem jobb, mint a nagyobb tesói, de azért amennyit kérnek érte...hát elképesztő. Rádugtam az ipad-ra, nyomtam valami youtube zenét és bummm. El lehetne vele így élni és abszolút nem egy vagyon. Ez sincs már meg, elajándékoztam. Nagyon megbecsülik és legalább használva van.

Ez meg olyan kis takaros. Első fülesnek álom!

Na még egy kis Grado

Aztán így időközben tulajdonképpen lett mindenféle Grado párnám, vagy hogy hívjam. Eredeti és utángyártott L-ek, a nagy G. Az RS2e-vel jött a Beautiful Audio bőr megoldása, majd beszereztem a Shipibo feljesztését is. Ha valaki ilyenen gondolkozik, lehet spórolni. Mindig és messze a gyári volt a jó. Egy kivétel van, ami nem is kivétel. A TTVJ deluxe F párnája. De ez tulajdonképpen az eredeti gyári Grado F párna, csak a TTVJ árulja. Az jó az RS2e-re, jobb mint a gyári L pad.

Egy fióknyi Grado párna

Aki azt hinné ezek után kifújt a Grado ügy, az téved.

HEMP picit másképp

Az első átalakítás, amit viszonylag gyorsan elvégeztem a fülesen a szimmetrikus XLR csatlakozó felszerelése volt. Azóta próbáltam erre is egy 4.4mm-es csatit forrasztani, de bevallom nem ment. A kábel vastagsága miatt leginkább. Lehet majd még próbálkozom vele.

Viszont leszedtem a kis Grado gombot. Alapvetően azért, mert nem tetszett a minősége (elmosódott betük/logó). Egyrészt nem volt olyan egyszerű dolog a műanyag ragasztót eltávolítani...

Ezt kellett ügyesen leszedegetni

Másrészt ami meglepő, hogy bizony hallani ezt a kis modot. Ráadásul a javára vált a hangnak. A nagy ritkán, nagy hangerőn (vagy nagyon komplex zenénél) hallható összezavarodás/kavarodás eltűnt. Ez is döbbenet. Nagyon transzparenesek ezek a kis kütyük.

Szerintem szebb így. De hogy még jobb is...

Fiio Q5s

Az RS2e 4.4mm-es szimmetrikus pentacon csatlakozóval érkezett. Azonnal tudtam, hogy fogok szerezni hozzá egy hordozható erősítőt, ezért adtam el a Dragonfly Cobalt-ot. Nem volt könnyű valahogy ezt beszerezni, elvileg kapható volt, de mégsem. Kicsit vadászni kellett rá.

Igazi mindenes lett. Egyrészt az optikai bemenetére rá tudom kötni az Xbox-ot, ha nagy ritkán használom a konzolt, akkor már nem a monitor füleskimenetét használom (ami kicsit zajos). Másrészt bluetooth-al az ipad-hez kötve filmezéshez is kitűnő. Meg lehet vele sétálni menni az erdőre RS2e-vel, ami nagyon kellemes. Illetve ha majd megint lehet (és kell) utazni ez lesz a szálloda rendszerem is. 

Szóval mindenre használom, csak elmélyült zenehallgatásra nem, de nem is arra vettem. Aksija sokáig bírja, stabilan működik...Cascade-ot szoktam még rákötni. Szeretem.

Itt éppen a természetben a páros

Na, és ami ezen felül van, annak szánok majd teljes bejegyzéseket...van bőven miről írni.


5 megjegyzés:

 1. Jaj de jó, hogy újra megtaláltam a blogodat. Évekkel ezelőtt végigolvastam az elejétől. Gyönyörűség lesz újra! Köszönök mindent. Gábor

  VálaszTörlés
 2. Úgy tűnik, ez a blog is végleg kifulladt...

  VálaszTörlés
 3. Szia. Sajnos kb. igen. Nem a hobbi, az nem állt meg, sőt. Épp ellenkezőleg. Fogalmam sincs hogyan érhetném már utol magam itt a blogon. Másrészt meg kezdett olyan "belső" érzésem lenni, hogy ha folytatom és részletezem az aktuális rendszerem, akkor az valami magamutogatássá, kivagyiskodásba fordulna át, ami semmiképp sem célom. Több összefogó poszt is kész lett, de aztán mégse plubikáltam valahogy. Maradt egyébként teljesen a fülhallgatós irány, azt a talicskát toltam el annyira, amennyire csak lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, sajnálattal hallom. :(
   De végül is megértem. Ez egy olyan hobbi, ha az ember elér egy szintet, és hajlandó azon túl is áldozni rá, mások számára irreálisan túlzónak tűnhet a rá költött összeg. Persze a legtöbb kritikus hang nem veszi ilyenkor figyelembe, hogy a saját szórakozásába ő mennyit öl bele, legyen az autó, nyaralás, vagy mondjuk minőségi italok...
   Sajnálom, mert sok érdekes dolog, írás és tapasztalat szerepelt az oldalon.

   Törlés
  2. Egyrészt az, amit írsz, másrészt meg ki tudnak alakulni amolyan "unikornis" rendszerek, amik igazából lógnak a levegőben. Head-fi-n fent vagyok carboncopy néven, ott kommentelek ritkán, még ritkábban rakok oda ki képet a rendszerről (van erre egy thread ott), de már oda se nagyon. A legtöbben nem tudják mit látnak, az kiderült a kommentekből. Ennek oka, hogy nem fülesrendszert építettem, nem abból a szubkultórából indultam, hanem egy "tradícionális" kétcsatornás rendszerem van, ami történetesen nem hangfalban, hanem fejhallgatóban végződik. De ha innen indulok (és nem a fejhallgatós termékekből) akkor egész más komponensekből épül fel a rendszer és a lehetőségek is nagyon mások. Hogy ne csak ködösítsek, a DAC meg az erősítő Aries Cerat, megtámogatva Stromtank táplálással...csak hogy a nagyobb (és nehezebb) tételeket említsem. Meg vagy 10 füles, köztük a világ legjobbjai. Némi kutatással úgy is megtalálható ennyi alapján a head-fi-n. Ja...és köszönöm a dícsérő szavakat, jól esett :)

   Törlés