2018. január 13., szombat

A sokadik "közben" történt

Kicsit saját magam csapdájába keveredtem azzal, hogy szándékosan nem twitter jellegel képzelem el a tartalmak megjelenését a blogon. Azaz nem impluzusszerűen, hanem némi tapasztalási/lecsengési idő elteltével.

De így meg egybelógnak dolgok aztán meg már kinek van kedve mindent visszamenőleg kibogozni. Azt hiszem csinálok "tag"-ot ebből az "időközben" dologból, mert ez már csak így van nálam úgy tűnik.

Szóval mi minden történt...

Először is elment a Quad előfok. Mert most már lassan-lassan érik az Audiopax előfok. Addig meg visszaraktam a Heed passzív előfokát, ami tulajdonképpen egy tisztességesen bedobozolt ALPS blue meg egy bemenetválasztó. Így ni:


Azt hiszem ez a hi-fi darabka van meg a legrébben nálam, talán már több mint 15 éve. Problémamentes, bármikor elő lehet húzni a fiókból működik és annyira nevetséges árért lehetne eladni, hogy minek. Volt már sokféle rendszeremben, nagy teljesítményű félvezetős végfok és pár wattos csöves előtt is. Egy időben még fejhallgató erősítő is volt beleépítve általam, mert van benne elég hely hozzá. Tekerőgombját több projektemhez is kölcsönvettem róla. Szóval régi ismeretség a mienk.

Szinte számban érzem ízként a hangját, mégis nehéz leírni. De az évek során valahogy alapvetően elhidegültem tőle. Nem kemény a hangja, mégis valahogy hideg, kogós lesz tőle a hangzás, de oly mértékben, hogy mindez szinte nem is igaz, amit írtam. Csak egész picit. Az hogy egy jó aktiv előfok dinamikailag, lecsengésekben, súlyban jobb, az oké, az más. Van egy pici "sound"-ja ennek az előfoknak amit rendszertől független megismertem benne és nem abba az irányba megy, ami az enyém. 

És elment a Quad előfok, beraktam a rendszerbe ezt és megint. Megint ott az az íz.

26-szor szedtem szerintem szét, hogy de most aztán kedzek vele valamit. Mert ez csak valami apróság lehet, ami itt ezt csinálja. Elsőnek például szinte sosincs szükségem többre, mint egy bemenetre. Ki lehetne iktatni a bementválasztót, megspórólni egy csomó kábelezést, egyszerűsíteni a földelést. 

Aztán ahogy nézegettem mit kellene csinálni arra jutottam, hogy pontosan annyi munka ezt az előfokot átalakítani, mint egy másikat passzívat építeni. Úgyhogy emezt megint visszacsomagoltam és nekiálltam, hogy megalkossak valami mást. Így született meg a 

Carboncopy's Ultimate Midrange Harmoniser Nordic God edition MK2

amely titkos receptje, hogy fogj egy fél(!) műanyag készülékházat (kizárva ezzel a dobozolás hatásait), keresd elő a szintén 20 éves ALPS Black Beauty potidat (ami mérve még mindig jó, pedig az is volt már mindenben, csak a fűnyírómban nem), találd meg a nem használt 47 lab kábeleid és hozzá pár RCA csatlakozót. Meg LED foglalatokat amin kábelt vezetsz majd át plusz egy rack készülékdoboz fogantyúját, ami az egész valahogy nem fog eldőlni. Ezeket egy páka, krimpelő és egy akkus furó segítségével turmixold kb. 2 órán át míg az alábbi eredményre nem jutsz:

Na kérem. Döbbenetesen beleszólt a hangzásba. Lekerekedett ez egész megszólalás felül és alul is, a beütések, dinamika megszelidült. A középtartományban viszont nagyon megnőtt a felbontása a rendszernek. Női énekhangot hallgatni annyira belsőséges és intim lett, hogy az már majdnem szexuális zaklatás. (Hogy kinek a részéről, az ugye az előadótól függ). Nem arról van szó, hogy a beszűkült sávszélek miatt előtérbe került a közép és ezért abból többet vettem észre. Tényleges és jó értelemben vett felbontásnövekedésről van szó, ahol olyan új tonális finomságok, információk jelentek meg, hogy csak ámultam. Nyílván a fentiekből kiderül, hogy tök ferde és csálé volt az egész prezentáció, a valósághoz a megszólalásnak nem sok köze volt. Bizonyos értelemben az ellenpontja lett a Quad előfoknak, ami egy nagyon kiegyensúlyozott hangot képviselt. Pontosan ez volt a legfőbb előnye (mint a legtöbb Quad-nak, amit ismerek), hogy nem fogott bele olyanba, amit nem tudott. Na ez egy pici szeletében a megszólalásnak óriásit lépett előre, minden más mögötte kullogott. 

Legjobb példa erre talán a közismert Metallica szám, "Nothing else matters". 


Quad előfok: legszívesebben püfölnéd a levegőben a dobokat, sodor, szikár, üt, tele van erővel az egész. A fő üzenet a dobokon van az visz mindent a hátán. Energia, energia, energia. Üt az egész na...

Aztán ezzel meg lesz belőle (kihangsúlyozom ugyanabból a számból) egy unplugged akusztikus verzió. Nem túlzok. Szárnyalnak a vonósok, totálisan az énekhang van a középpontban, amit itt inkább egy népdal jelleget visel. Döbbenet. Nem kicsi különbségről beszélek. Nylíván mindkettő valahol benne van magában a számban, a hangsúly amiről beszélek.

Házi előfokom esetében annyira érvényesül a középtatomány mindenen felül értéke, hogy  a 4:07 körüli résznél, mikor csak egész picit mélyebbről morog be az ének egy pillanatra az egész békés kis gitárpengetés átfordul valami fenyegető dologba. Csak egy pillanatra, de akkor nagyon. 


Ez egy ideig szórakoztató volt, csomó lemezen meghallgattam így, aztán sok lett. Túl egyizű lett minden.

Még egy érdekes tanulság volt ebben a pici projektben. Szereltem világítást is bele, mert nem szerettem, hogy este hol eltáltam a tekerőt, hol a kábeleket matattam az elején véletlen. Került bele egy (szigorúan narancssárga) LED.


Na ez is persze low-cost megoldással. Egy soros ellenállás plusz egy használaton kívüli fetrengő apple töltő segítségével. Nem csináltam róla képet, de ugye úgy nézett ki a dolog, hogy készülékek mögötti "kis" dobozban elrejtett 7 férőhelyes hosszabítóba bekerült ez a kis töltő is a többi készülék tápkábele mellé. Ez a kis táp pedig rendesen agyoncsapta a hangot. Becsukta magát a zene valahova, semmi szárnyalás, semmi könnyedség. A lényeg egy jó része kiment a szobából. Mivel kivételesen most csak egy dolgot változtattam egyszerre elég könnyű volt rájönni ez miért lett. Gondolom teleszemetelt zajjal ott az elosztóban mindent ez az 5 forintos kis táp. Itt is a hatás mértéke volt a meglepő számomra. 

Így hát visszakerült mégiscsak a Heed előfok, mert az mégiscsak igazabbat mond.

Aztán 

vettem kábelt. Lecseréltem a Lexus IC-t egy ugyanolyan Kondo KSL VCI-esre, ami a végfokok felé már alkalmazva volt. Megérte, így utólag azt gondolom lefogta a Lexus a már rendszerben lévő Kondo kábelt. Továbbra sem szeretnék (még) mélyebben elmerülni a kábelek világában, de ez a dolog a kábelekkel, ez van. 

Ez az ajánlás meghozta a kedvem, hogy rápróbáljak erre a lemezre. Először még úgy hallgattam meg, hogy a Lexus kábel volt bent. Elsőre lement az egész lemez. Nem az én stílusom, de voltak pillanatai. Pont másnap megjött a KSL, gondoltam tegnap ezt hallgattam, legyen ez. Az első hangok is már másról szóltak. Egyetlen húrpendítés is intenzítást, hatást kapott. Súlya lett. Egész másról szólt immár a lemez. Meg arra gondoltam ezt csinálta hangszeres zenével, mi lesz a sok mással amit hallgatok? 2-3 napig nem is volt kedvem másfajta zenét hallgatni, nem szerettem volna csalódni inkább hagytam magam sodródni az akusztikus jellegű anyagokkal. Aztán kár volt izgulni, tud ez mindent. Ha kell ezt, ha kell azt. És mindenhova odateszi a maga kis magic-ét. Nem tudom neutralitás-e ez, de lényegében annyi van, hogy könyebben adja vele magát a zene.

Plusz nyereségként a két Kondo kábel között sokkal kevésbé érzem a Heed előfok "ízét" a számban.

Meg még

vettem új csöveket az Audiopax elejébe, az ECC81-eket. Oldalanként van egy pár ugye. Ez egyik (oldalanként értve) NOS Telefunken volt a másik TAD válogatott. Aztán az egyik Telefunken már nagyon furcsán izzot fel bekapcsoláskor és úgy általában gyanús lett. Vettem 4 db NOS Philips-et, így mind a TAD-okat, mind a Telefunk-ent lecseréltem. 

Jobbra a TAD
Érdekes, hogy mindkét cső ECC81 és mennyire más a belső felépítésük. De ez is jó döntés volt, lazább, fesztelenebb, jó értelmbe véve finomabb lett a hang. Ilyen pozitív változások esetén (mint a Kondo kábel meg ezek a csövek) jön meg az embernek a kedve a hifizéshez. 

Végül

tettem Soundcare tüskéket az állványokba. Nem tudom csináltak-e valamit a hanggal, ha igen, akkor nem ütött fejbe. Tesztelni meg nem fogom, mert marha munkás minden kiszerelni, tüskét cserélni, visszapakolni...meg be is vallom leginkább azért vettem őket, mert nem túl drágák és jobban néz ki velük az állvány, plusz kiméli a padlót. 

Itt még a házi előfokkal...

Nagyjából azt hiszem mostanra ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése