2017. augusztus 10., csütörtök

Forráscsere 3/a. - Aqua LaScala Optologic MK2

amelyben a szerző bemutatja új szerzeményét, de hangjáról még nem ír

A rendszerem elejének cseréjével kapcsolatosan volt már szó szolgátatásról (TIDAL) és szoftverről (Roon). A kört a "vas" zárja, a klasszikus értelemben vett hi-fi eszköz. Jelen esetben egy DAC.

Annyi azért hozzá tartozik a történethez, hogy késő tavasszal és csak a már említett Lumin vendégszereplése miatt határoztam el magam a forráscserére. Előfokot terveztem idén venni. Úgy sejtem hangban egy jó előfokkal nagyobbat tudtam volna ugrani. Fontosabb lett azoban a zenei választék, amit a TIDAL legálisan nyújt és hát ez lett a vonal.

A márka "Aqua" nem sokat mondott nekem. Pedig így, hogy már ismerem tulajdonképpen tele van vele a net, nagyon sok helyen láttatják magukat. A név maga nekem egy kicsit katyvasz. Az Aqua-nak nem a vízhez van köze, hanem az Acoustic Quality rövidítése (kicsit érezzük át ezt magyarul is, termékünk neve: "akusztikus minőség"...). Ezt követi a LaScala, ami elhelyezi földrajzilag honnan is ered a készülék, van egy kellemes emelkedettsége, hogy aztán fejbecsapódjon egy frankensteini Optologic jelzővel. S ha mindez nem volna elég, még MK2 is, biztos mert elsőre nem sikerült olyan jól (?).

NOS átalakítot kerestem magamnak, mert ennek a technológiának a hangja tetsztett eddig a legjobban (Note, 47 Lab). Azonban sem a Note, sem a 47 Lab nem a streaming-re hegyezi ki magát. Bementek tekintetében célszerű ha van USB bemenet, különben újabb kütyük és kábelek kellenek hogy SPDIF jelet teremtsünk a DAC-nak. Találtam viszont a Metrum-ot és az Aqua-t, ők ezen a pályán fociznak.

Ami az Aqua oldalára billentette nálam a mérleget, az egyrészt a modularítása. Majdnem minden egység (analóg kimeneti fokozat, USB áramköri lapok, DAC modul) gyári fejlesztések esetén cserélhető, fejleszthető. Ezt fontosnak véltem annak tükrében, hogy mennyire gyorsan fejlődik a digitális technika. Pontosan ilyen fejlesztés keretében lett elérhető a nagyobb testvérben, a Formula-ban alkalmazott R2R, azaz ellenállás létrás megoldás a LaScala számára. Ez volt a másik, amire kíváncsi voltam, így kezdett összeállni hogy jó lesz ezt kipróbálni. A hangját illetően lehet róla ezt-azt olvasni, még összehasonlításokat is. Az alapján is nekem valónak tűnt, de erről bővebben később. Előre meghallgatni ezt a legújabb, ellenálláslétrás verziót idehaza nem volt mód.

Röviden összefoglalva ez egy NOS DAC, tehát túlmintavételezés nélküli átalakítást alkalmaz. Továbbá nincs benne digitális szűrő, sőt ebben a verzióban klasszikus értelemben vett DAC chip sem található. Magát az átalkítást egy nagyon precíz ellenálláshálózat végzi (angol fórumokon ezeket hívják R2R DAC-nak), a jelfolyam vezérlését pedig egy erre a célra programott FPGA intézi. Legközelebb a multibit-es DAC-ok állnak ehhez a megoldáshoz, viszont a DAC chip megkerülésével szélesebb körben tudja a tervező saját elveit megvalósítani. Van még itt a vezérlés és a létraháló közötti galvanikus és magnetikus elcsatolás, teljesen diszkrét kimeneti fokozat cső/MOSFET hibrid kapcsolással, lináris, diszkrét tápegységek és stabilizátorok garmadája, jitter-mentes asszinkron USB kapcsolat, tulajdonképpen minden ami ma létezik. Itt lehet a gyártó oldalán tovább tájékozódni.
Nem állnék neki otthon a konyhaasztalon
Analóg kimeneti fokozat
USB kapcsolat 3 emeleten
Ez meg itt az ellenálláslétra DAC chip helyett
Végeredményben külsőre egy klasszikus hi-fi komponenst kapunk (nem is tudom mikor vettem utoljára normál, 43cm széles berendezést). Olaszságát picit íves előlapja, szépen eltalált tipográfiája és a "szellőző" rés miatt le sem tagadhatná. Utóbbi külön kis látványosság, bár a csövek szellőzése miatt van, picit látni nem csak a csöveket, de bizonyos szögből a nyugalmi áramokat beállító LED-eket is. 

Belül
Kívül
Ellentétben az Uno Nano-val vagy a Model 88-al ez nem egy kicsit régebbi cucc, hanem az ellenálláslétra fejlesztéssel egészen aktuális. 1, azaz egy darabot találtam ilyet használtan, az új ár 60%-ának tekinthető standard áron. Meg lett volna még egy olcsóbban a régi DAC kártyával, de ha elküldöm a céghez kicserélni a DAC modult, pont ugyanott lettem volna. Ebbe a példányban tavaly december közepén került bele az ellenálláslétra modul, plusz a fejlesztett USB bemeneti panel és az analóg kimeneti fokozatnak egy frissített veriója. Gyakorlatilag új. Nem is sikerült egy fityinget se alkudnom a meghírdetett árából. Engem valahogy mindig elkerülnek az ismeretségi körben oly gyakran felbukkanó csoda vételek, ahol a felének a feléért kerülnek kézhez fóliás új dolgok. Már beletörődtem. Azért a postaköltséget belealkudtam.

Bár ne tettem volna. Eladóm leinformálható volt, több évre visszamenőleg számos pozitív visszajelzéssel az audio-markt-ról, szóval alapból nem izgultam a vásárlás miatt, viszont én biztos nem a DHL-t választottam volna. Hozta is a cég a papírformát, rögtön azzal kezdődött a kiszállítás, hogy még ott helyben Madridban (ahonnan indult a küldemény) 2 napra elveszett a csomag. Ugyan volt szállító számom, az semmilyen rendszerben nem jelent meg ebben a két napban. Fotó volt az elküldött csomagról, amin olvasható volt a "tracking number" és ennyi. Eladómnak nem kis utánajárásába került, hogy végre előkeverdjen a csomag. Na most ez, ezen az oldalon ülve egy idő múlva elég ilyesztőnek tud tűnni. E miatt a késés miatt pont beleesett még pluszba egy hétvége is a szállításba, ahol szombat hajnalban elhagyta Pestet a csomag irányomba, csak hogy hétfőig megint eltűnjön valahova (nincs hétvégi kiszállítás). Összességében nem éreztem a törődést.


De aztán csak megjött és olyan atombiztosan volt csomagolva, hogy nem is lett semmi baja. Első bekapcsolás előtt még kinyitottam, hogy bent is biztosan minden a helyén van-e és mehetett is a polcra amit már előkészítettem neki. A Quad CD ekkora már nem volt meg, egy héttel elkerülték egymást. USB kábelnek beszereztem egy Audioquest Carbon-t, a Roon telepítve (akkor még próba verzióban) a MacBook-ra és a feleségem iPad-jére. TIDAL előfizetés is élesítve.
Cucc a helyén
És valami döbbenet katasztrofálisan szólt. Nagyon hangos volt a DAC és mintha kalapácsok dolgoztak volna benne, minden a rossz értelemben vett erőszakosan, erősen szólt. Semmi lágyság, nyugalom a hangban. Mikrodinamika nyomokban sem. A MacBook fülhallgató kimenete kiegyensúlyozotabb hangot adott. Gondoltam hideg a cső, nem volt sokáig bedugva, fáradt vagyok, meg ez különben sem lehet. Látszik hogy ez az a készülék, amit venni szerettem volna, nincs gányolva. Ilyen nincs, mert ez így eladhatatlan lenne. Mentem aludni, mást nem tudtam tenni, majd holnap, pihent fejjel.

De másnap ugyanaz. Pocsék és kész.

Vajon mi lehet az oka. Első körben kaptam ígéretet hobbiárstól egy szatyor kábelre, bár az ő első tippje a cső volt. Én erre annyira nem gyanakodtam, mert decemberben volt a gyárban és a frissítés része volt, hogy NOS Telefunken csövek kerültek bele. Még egy trafós előfokot is majdnem beszerveztem, mert úgy éreztem, mintha túlvezérlődne valahol az elektronika. Gondoltam mi van, ha a Quad előfoknak túl nagy a bemeneti jel. Igaz, specifikáció szerint ez se lehetne.

Ugyanakkor éreztem, hogy itt valami alapjaiban nem jó. Ezen se kábel, se jobb előfok nem fog igazán segíteni. Szarból ugye nem lehet várat építeni. Úgyhogy két nap alatt eljutottam oda, hogy írtam a gyártónak. Hogy nem értem mi a fene lehet és nem lehet, hogy ők ezt úgy gondolják ez jó hang, hadd küldjem el nekik behallgatásra a készüléket. Bizonyítandó, hogy tényleg van egy ilyenem gyári állapotban mellékeltem egy képet, amit akkor készítettem, mikor leellenőriztem a belsejét első bekapcsolás előtt. Viszonylag gyorsan kaptam is választ, amiben több értelmező kérdés melett azt az infót kaptam, hogy azok ott biztos nem a gyári Telefunken csövek benne. 

Kiszedtem, megnéztem, nem volt rajta felirat. Kérdeztem csöveket jobban ismerő hobbitársam: mi lehet ez? Hát nem Telefunken. Annyira nem, hogy nem is a DAC-ba való ECC81, hanem talán E83CC (ha jól emlékszem).
balra van a jobbik pár
Ez mondjuk legalább viszonylag sok mindent megmagyarázott. Gyártó ilyet persze nem rak bele, eladóm meg sose cserélte benne a csövet. Nyílván a legyek horták bele. Megmarad akkor X-aktának.

Rendeltem egy pár NOS Telefunken csövet, illete javasolták, hogy próbáljak ki régebbi Philips-et is, lett az is. Úgy is kell tartalék. Addig meg be sem kapcsolatam többet a DAC-ot amíg ezek meg nem jöttek. Még jó, hogy mikor pár hétre rá beletekintettem a csöves fiókomba ezt láttam. Rövid ész, majonéz, ECC81-ek vannak az Audiopax bementén is. Az eredeti 4 darab ott pihent végig a fiókban. Na mindegy, azért én vártam egy hetet türelmesen.


Ezek után a beszerzéssel, installációval járó kálvária véget ért. A benyomásokról viszont majd a 3/b-ben hosszabban, mert ez így azzal együtt már túl hosszú és széjjelesős lenne.

Azért a végére még egy kép, mert végre nem a csupasz fal van a rendszer felett és ennek meg módfelett örülök :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése