2013. február 10., vasárnap

Carboncopy@Analog Voice

Harmadik (és egyben lezáró lépésként) ezúttal arra voltam kíváncsi hogyan érzi magát az AZ-3 "otthon". Vajon mennyire illeszkedik a nálam kikevert mix (Quad/AA/AN) hangzása ahhoz, amerre a hangfal szeretne menni?

Ezt a legegyszerűbben úgy tudtam kideríteni, hogy "hazavittem" az AZ-3-at. És ha már a hangfal befért az autóba, elfért a Model 5 is.

Azt előre bocsájtanám, hogy képekkel kevésbé lesz színesítve ez a bejegyzés, mert csak az utolsó pillanatban kapcsoltam, hogy fényképezni is lehetne. Aki járt már az Analog Voice-nál azt tudja, hogy két rendszer van feállítva egy szobában. Az egyik falon egy "kisebb" rendszer, majd a mellette lévőn egy jóval komolyabb. A szoba teljesen átlagosank mondható, egyáltalán semmi extra akusztikai megoldást nem találtam.

Mi alapvetően a kicsi rendszerrel kezdünk játszani, ami egy OTO Phono SE erősítő és egy K/SPe hangfal köré épült kiegészítve egy TT Two Deluxe/IQ3 lemezjátszóval és ha emlékem nem csal egy CD 2.1x-el. Külön szimpatikus volt, hogy nem voltak "titokban" milliós kábelek bekötve, egy mezei AN-D szolgált hangfalkábelnek. Elsőnek nem is bontottuk meg a rendszert, hanem ide dobáltunk be lemezeket. Én némi felvezetés után rátértem az Amorf Ördögök Tündérdomb című szerzeményére. Nálam például problémás ez a szám, bizonyos szintetizátor hangok csúnyán kontrollt vesztenek. Az rögtön egyértelmű lett, hogy abban a szobában az OTO/K páros semmi ilyen csúnyaságot nem csinált. Zenét viszont annál inkább. Döbbenetes szólnak ezek a kis semmi kinézetű dobozok! Külalak alapján kéretik nem ítélni. Hifizni nem fog, csimm-bumm itt nincs. Zene van. Meg nagyon megfogott, pontos hangzás a sterilítás legkisebb jele nélkül. Véleményem szerint a legócskább visítozó lemezeinket és élvezettel lehetne vele hallgatni, ráadásul úgy, hogy a zenéről nem maradunk le. Azt hiszem ez az, amikor a hifi nem áll a zene útjába. Nem is nagyon akaródzott az AZ-3-at bekötni.
Egyébként és nem mellesleg gyönyörű
De hát aztán ha már elcipeltük az AZ-3-at hát átkötöttük. Itt megállnék egy pillanatra, mert a nap végére letisztult bennem egy dolog a hallotakkal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy az ilyen gyorstalpaló esetén, ahol  egy délelőtt alatt az AZ sorozattól el lehet jutni a nem éppen alap kiszereltségű AN-E hangfalig könnyen zárójelbe tehet mindent a legjobb rendszert kivéve. Hiszen egyre jobb és jobb hang hallható (nem kell magyarázni a különbségeket), könnyen mondhatnánk, hogy az előző szint bizony kevés. De ez így csak a gyors élmény és nem a teljes igazság. Mert az a K hangfal, ami előbb még lenyűgöző volt nem lett rosszabb attól, hogy meghallgattuk az AN-E-t. Csak éppen a referencia került máshova. Némi idővel azonban "visszatalál" a fül és helyére kerülnek a dolgok. Nem csak a hegy csúcsán van élet. Ezt kell megérteni az AZ-3-al kapcsolatban is a K után. Egyértleműbben egy "olcsóbb" hangot hallottunk. Messze nem volt olyan pontos, mint a K. Több volt alul és felül is a hang, ami akkor számomra csak feleslegnek tűnt. De csak azért, mert a K előtte megmutatta, hogy nem ezen áll, vagy bukik. Mindenesetre egy pici visszaköszönt az otthon ismert kiabálásból, bár messze nem annyira, mint otthon.

Később aztán bekötöttük a Model 5-öt is. Az AZ-3-al bizony az OTO SE jobb páros, ezen nincs vita. Valóban nem tudja az Avantgarde-al kifutni magát a hangfal. Ami számomra meglepő volt, hogy a K-val viszont mennyivel jobban együtműködött a Model 5.
Kicsit látszik a K rendszer, a háttérből befenyeget az E is,
de a kép csúcspontja kétségkelen a pokróc az AZ alatt
Ennyi körbejárás után most már a következőket merem kijelenteni:
- A Model 5 nem ideális pár az AZ-3-al, helyesebben fogalmazva házon belül jobb hangot lehet csinálni vele
- Ami hangzásbeli probléma nálam van, csak részben tudható be ennek. Másik része viszont továbbra is akusztika. (Akkorát azért nem hibázott a Model 5 az AZ-3-al ott, mint itthon)

Hogy most hova tovább? A legegyszerűbb megoldás lenne valamelyik komponens cseréje, de mielőtt ilyenre szánnám el magam kicsit tovább fogok foglalkozni az akusztikával. (Tulajdonképpen már foglalkoztam is, hosszú ez a hétvége :)

És most valami teljesen más...

Mert azért meghallgattuk persze a "nagy" rendszert is. Direkt nem írtam össze mi minden volt benne, kár is lenne lajstromba venni, számomra elérhetetlen. Inkább hagytam hadd szóljon. Az élményről röviden annyit, hogy szerencsétlen Tündérdombot kb. 6x-ra raktuk fel aznap. Már kezdett elegem lenni belőle, hiába szeretem. Ezen a rendszeren végig lúdbőrőztem a számot. A megszólalás alapjaitól kezdve másról szólt mint a hifi rendszerek, bár azok minden attribútumával rendelkezik. Egészen elképesztő volt. Nem próbálnám meg most pár szóban leírni, úgyse megy. El kell menni meghallgatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése