2012. december 19., szerda

Audio Note AZ-3 (még egyszer)

Hát így van ez. Farkast kell kiáltani, hogy elfusson a farkas.

Hetek óta mérlegeltem mikor írjak már a hangfalról. Nem szerettem volna alaptalanul negatív kritikával élni a termékkel szemben, az idő azonban csak szaladt és a megoldás nem jött. Meg hát az élet ilyen, nem minden jön össze. Arról is lehet írni. Így tegnap élesítettem a bejegyzést.

Majd nemsokkal rá megint tologattam a hangfalat és...Szóval azt kell itt most megérteni, hogy nagyon sok változó van a képletben és ezek közül nem egy változott is az elmúlt hetekben (például a mögöttem lévő fal a polcokkal.) Állt már hasonló pozícióban a hangfal, de az még akkor volt, mielőtt az Ikea-ban voltunk. Akkor az elektronikák a földön voltak, a hátsó fal pedig teljesen üres volt. Akkor is megpróbáltam, hogy kihúztam a hangfalat, mintha egy "normál" hangfal lenne. Az eredmény kétszeresen is lehangoló volt. Egyrészt a hátsó fal hiánya miatt súlyát vesztette a hang, felborult a balansz, ráadásul ebben a pozícióban élesebbek lettek a magasak is, jobban csattogtak. Szóval nem sokáig tartott a kísérlet és ebbe  az irányba aztán nem is nagyon puhatolództam tovább. Egészen tegnapig.

Hírtelen ötlettől vezérelve kihúztam megint a hangfalat...az eredmény csak részben lett hasonlatos a már tapasztalthoz. A magas tartomány most is picit szúrósabb lett, de már közel sem annyival, mint a legutóbbi próbálkozásnál. Így, hogy nem volt duplán fejreállva a dolog kicsit elgondolkoztam a helyzeten és előkaptam a büntibe állított bútorlap sarkaimat és beállítottam a hangfalak mögé, de nem a falhoz, hanem ahogy adta magát. Így ni:

Ezzel elértem, hogy nem volt végre búgás a hangban, de nem hiányzott a hang teste sem! Hogy miért pont így? Csak találgatni tudok. Talán a szoba gerjesztési pontja nem jó a falnál (eddig minden hangfal a faltól eltolva működött). Talán a probléma abban rejlik, hogy a hátsó fal a tetőtér miatt fent egy csúcsban végződik és lehet ott történik a baj, ahogy a hang a fal mentén terjed. Fogalmam sincs. De itt már egy kezelhető helyzetbe kerültem. A hangfalak itt már egy ideje tüskék nélkül csak úgy natúr ácsorogtak, mert untam, hogy szitát csinálok a padlómból. Először babetta belsőt próbáltam, de nem, nem ez kell. Tüskéket be, sokkal-sokkal jobb. Végre differenciál a rendszer és nem csak a búgást hallom akármit is teszek. Beforgattva kezdtem a hangfallal (a gyári ajánlás alapján, talákozzon a hangszorók vonala a hallgató előtt 1-2 méterrel), de nem volt elég direkt, gyors, ütős hang. Szembe babám és meg is jöttük.

Megvan kérem minden. Az énekes szinte elszívja a levegőt előlem a szobámban, meg ha úgy van össze is bőgi a ruhámat, ott van velem. Úgy egyébként meg nincs se olyan hogy magas, se olyan hogy mély. Hangszerek vannak, meg egész szobát széltébe, magasságába, keresztbe betöltő hang. A 3D ehhez képest rézkarc, pedig nem ezt szokták ennél a hangfalnál kiemelni.*

Tegnap estétől ma hajnalig próbáltam zavarba hozni a rendszert de leginkább csak élveztem a helyzetet. Mert az már nem rossz rendszer, ahol a Recoil Subhuman-ja után hangulatilag lazán kapcsolódva Bowie Outside albuma is lemegy, hogy aztán a hajnali órákban némi Prince B-Side gyűjteménnyel oldjam a hangulatot.

A csörgés az új pozícióban egy picit megint felütötte a fejét, de ez kezelhető. Leginkább az lehet az oka, hogy a hangfal magassugárzójával szemben továbbra sincs semmi a falon, a polcok kicsit fejlebb kezdődnek. De egyébként is csak nagyobb hangerőn jelentkezik a dolog, nem akkut a probléma.

* Ezen a ponton azért azt meg kell jegyeznem, hogy minden nemű a hangminőségre vonatkozó megjegyzésem a rendszerre vonatkozik aminek egyik fontos, eddig itt nem tárgyalt eleme a következő bejegyzésben górcső alá kerülő erősítő.

5 megjegyzés:

  1. tologasd még kicsit ;-) főleg közelebb egymáshoz, de majd beáll :)
    meg darumát pakolj alá. nekem az bevált. toltam ilyennel vagy 2-3évet

    VálaszTörlés
  2. Hasonló problémákkal kűzdök az én AZ3 dobozaimmal.
    Nekem a mély és a testesség hiányzik.Csak a szemközti falnak dőlve van elég mély.Rengeteget tologattam én is úgy gondolom ezzel nem tudok jobbat elérni
    Ez a bútorlap jó ötletnek tűnik!
    Milyen szélesek a lapok?
    Köszi
    Miki

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    nekem 2db 40cmx120cm-es lapból van összerakva. Szerintem minél nagyobb annál jobb. Mondjuk valószínűleg teszek majd mis gumilábakat neki, hogy egy kicsit elcsatoljam a padlótól. Ha megcsinálom, majd teszek fel fotót.

    VálaszTörlés
  4. vegyetek rendes dobozt inkább, amivel nem kell ennyit szorakozni. habár jo kis hifista elfoglaltság. ppp

    VálaszTörlés