2009. május 3., vasárnap

DIY Dynaudio hangfal

A hangfal története szorosan kapcsolódik a Forté erősítőéhez. Ugyanis a hosszas levélváltások közt cserealku köttetett az én Dynaudio hangfalamra. Tapasztaltabb hifisták itt most biztos nagyot szisszennek. Nem azért, mert kétséges lehet, hogy egy DIY hangfal lehet-e jobb egy ilyen értékű gyári hangfalnál, hanem mert egy ilyen csere gazdaságilag zsákutca. DIY hangfal ilyen értékben sosem adható el, mondhatni elég "bátor" döntés volt részemről.

A fentiekkel egyébként tisztában voltam a csere megkötésekor is. Azzal azonban tisztában voltam, hogy jelenlegi Dynaudio hangfalamnál drágábbat (ergo jobbat) nem lesz alkalmam nagyon-nagyon sokáig venni, ha egyáltlán valaha. A cserével viszont mégiscsak birtokomba kerülhetett egy lényegesen jobb hangfal. Az eladhatósága meg csak akkor kérdés, ha el akarjuk adni, ami eszem ágában sem volt.

Így hát egy fuvarral került hozzám Pestről a Forté erősítő és ez a DIY hangfal. A hangfalról egyébként a következő információkat adta anno Bigdewil egy ismert hifi fórumon:

"A mély,egy bassreflex doboz,melynek hátul wan a nyilása.A doboz 32cm széles,39cm mély és 90cm magas.A motor Dyno 27W75XL04. A magas rész külön dobozban wan. Mérete 12cm sz,13cm m,és 14cm magas.A magas sugárzo D260S. A hangwálto szintén külön dobozban 6DB oktáw wágással mely 2750Hz-nél történik. A dobozok kanadai fehér égerböl készültek. A Sonido kft mérése szerint 25Hz-26KHzig mén a frekigörbe +-2DB."

A helyesírást direkt nem javítom, forrást csak pontosan :) A szövegben egyébként van elírás/elütés. A mélyközép típusa 24W75 (és nem XL, azaz hosszú kilengésű, 27W egyébkéntegyáltalán nincs is) a magashangszóró pedig D28/2. 

Meghallgatva az új rendszert rögtön feltűnt, hogy nálam jóval kevesebb a mélytartomány, mint Bigdewil-nél, igaz nálam jóval meszebb is voltak a faltól a hangfalak, ami viszont sokat segített a térleképzésben. Pontosan azt a hangot, amit Bigdewil-nél hallottam sosem tudtam reprodukálni. Ha közelebb vittem a falhoz akkor több lett a basszus, de nem volt olyan pontos és jelentősen romlott a középtartomány tisztasága .Ezen felül azonban hozta az egyeket a rendszer. Hihetelten hangerőre volt képes a torzítás bármi jele nélkül, ami nem az állatkodás miatt fontos, hanem az életnagyságú hangszerhangok megszólaltatása végett. Emlékezetes az A.E. Bizottság "Szerelem" című élő felvétele, amely pont olyan hihetetlen energiával és erővel volt képes megszólalni, mintha egy koncerten lettem volna. 

Ráadásul az általános kvalításbeli előrelépés mellett még egy nem elhanyagolható előnye volt a DIY hangfalnak az eredeti Dynaudio-hoz képest, mégpedig kis hangerőn is zenei maradt. Ennek talán a Sonido-ban készített egyedi váltó lehet az oka.

A Forté erősítő és ez a hangfal volt meg, mikor a kisfiam megszületett. Születése után az első fél évben még fel volt állítva a rendszer és rengeteget hallgattuk együtt is. Aztán mikor 6 és fél hónaposan (mondhatni idejekorán) mászni kezdett el kellett rakni a rendszert. Ennek a következményeiről lesz még itt a blogon bőven szó, itt most álljon annyi, hogy egy ponton megpróbáltam a hangfalaimat is (évek sarokban álllása után) eladni, sikertelenül. A Dnyaudio hangfalam, bár nem képvisel ilyen minőséget, jó áron ma is eladható lenne. Tudajdonképpen befalaztam az árát ebbe a hangfalba, ami ezért egyhamar nem fog mozdulni.

Tapasztalat, tapasztalat....

Utóirat: az utolsó bekezdés elmélkedése eléggé hamar másodlagossá vált valahányszor az elmúét években sikerült egy-egy napra bekötnöm valami erősítő elé a hangfalaimat. Tényleg jók. Bár már régen álltak megfelelő helyen és régen kaptak megfelelő minőségű meghajtást. Tulajdonképpen sosem álltak akkora szobában és térben, ahova valók, még akár újat is mutathatnak nekem. De lesz ez még másképp és akkor visszatérhetek rá, vajon megérte-e a döntés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése